Spring naar de content

Waarom e-books te duur zijn (vindt zelfs Amazon)

Als de grootste verkoper van (en dus verdiener aan) e-books ter wereld openlijk pleit voor lagere prijzen dan is er wel iets aan de hand. In een (voor Amazon zeer bijzonder) openbaar blog van het Amazon Book Team van deze week staat te lezen dat een e-book maximaal 9,99 dollar zou mogen kosten. ‘Geen drukkosten, geen restpartijen, geen uitgeputte voorraad, geen opslag, geen transportkosten en geen tweedehands markt’, schrijft het team, ‘er is geen enkele reden waarom een e-book duur zou moeten zijn’. Die kunnen de uitgevers (en straks ook de Nederlandse) in hun zak steken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Amazon is met enkele Amerikaanse en Engelse uitgevers in een strijd verwikkeld over een nieuw meerjarig contract voor de verkoop van e-books en heeft daarom voor het eerst zijn positie duidelijk gemaakt. Het megabedrijf zegt dat het na proefondervindelijk onderzoek heeft vastgesteld dat van goedkopere e-books veel meer exemplaren worden verkocht: als de prijs van een boek van 15 dollar naar 10 dollar wordt verlaagd stijgt de verkoop van 100 procent naar 174 procent. Dat levert, aldus Amazon, uitgevers en schrijvers meer geld op en bevordert ‘een gezonde leescultuur’.

Dat e-books ook en vooral in Nederland te duur zijn is een veelgehoorde klacht, die ook hier al diverse keren is besproken. Uitgevers pareren die klachten doorgaans met het argument dat veel kosten die voor een papieren boek worden gemaakt ook noodzakelijk zijn voor een e-book. De openbare blog van Amazon ontkracht die redenering op fraaie wijze: als iemand het kan weten dan is het Amazon wel. Het bedrijf is recent na een strijd met Apple en vijf grote Amerikaanse uitgeverijen ook nog juridisch in het gelijk gesteld maar moet nu opnieuw onderhandelen.

Het zou zomaar kunnen dat die strijd tussen Amazon en de uitgevers zich binnenkort ook naar Nederland verplaatst: het bedrijf biedt, hoewel het nog geen Nederlandse winkel heeft, sinds kort een klein aantal Nederlandse boeken aan via de Engelse winkel en is bovendien op zoek naar Nederlandssprekend personeel dat dan wel bereid moet zijn te verhuizen naar Bratislawa of Kaapstad van waaruit blijkbaar de aanval op de Nederlandse markt wordt voorbereid.

Daarmee zou hardhandig een eind kunnen worden gemaakt aan de nog zeer lage penetratie van e-books in dit land: die ligt nog onder de 5 procent waar in meer beschaafde kanden dat al 20 procent of meer is. Uit onderzoek van deze maand blijkt dat er onder de Nederlandse bevolking 1,2 miljoen e-readers en liefst 9 miljoen smartphones te vinden zijn. Met andere woorden: de leesapparaten zijn volop voorhanden maar het publiek koopt niet het leesvoer. Wij vermoeden dat Amazon het ongelijk van de Nederlandse uitgevers nu al heeft aangetoond.