Spring naar de content

ISIS: sterker, groter en minder populair dan ooit.

De bebaarde moslimstrijders van ISIS lijken goed door te hebben hoe een oorlog gevoerd dient te worden, maar van het besturen van hun veroverde territorium hebben ze geen kaas gegeten lijkt het, nu de onvrede onder de bevolking groeit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

De soennitische terreurorganisatie ISIS rijgt de militaire overwinningen in Syrië en Irak aaneen. Weinigen lijken opgewassen tegen het extremistische leger, dat ruim een maand geleden een kalifaat uitriep in delen van de twee landen en vooralsnog almaar groter en sterker wordt. Maar ondanks haar militaire successen begint de populariteit van de groepering af te kalven. Ook soennieten, de moslims voor wier rechten ISIS zegt op te komen, lijken zich nu tegen de beweging te keren.

Bij elke veldslag en elke ingenomen stad groeit de bankrekening en het wapenarsenaal van de plunderende extremisten. Vooralsnog slaagt het Iraakse leger er niet om ISIS, dat grote delen van Noord-Irak bezet houdt, te verdrijven. Zo is het noordelijke Mosul, de tweede stad van het land, nog steeds stevig in handen van ISIS.

Maar het rommelt in Mosul; soennitische inwoners die in de eerste instantie blij waren met de komst van ISIS beginnen zich nu te bedenken. Het gedrag van de extremisten wordt zelfs de soennitische moslims te gortig. ISIS, dat afgelopen week verschillende moslimheiligdommen en moskeeën opblies – veel moskeeën zijn gebouwd op vermeende graven van profeten, een vorm van afvalligheid volgens de strenge leer van ISIS – en alle christenen de stad uit joeg, kan steeds minder op steun van de bevolking rekenen.

De islamitische inwoners van Mosul zijn woedend op ISIS om het verjagen van de christenen, waarmee ze in de stad vredig samenleefden, en het vernietigen van eeuwenoude heiligdommen zoals het graf van Jonah.
Het verzet groeit onder de bevolking, die massaal in de bedreigde moskeeën (in Mosul staan er zo’n 50 op de ‘opblaaslijst’) overnacht zodat ISIS ze niet zal vernietigen. Maar het blijft niet bij vreedzaam verzet, getuige de moord op twee ISIS-strijders op klaarlichte dag in de straten van Mosul. Hoewel de daders niet gepakt zijn, wordt aangenomen dat het ontevreden burgers zijn.

Wat betekent de afnemende steun voor het voortbestaan van de organisatie? Voorlopig heeft het waarschijnlijk geen gevolgen, ondanks de impopulariteit van ISIS lijkt grootschalig verzet in het gebied dat door de groepering wordt gecontroleerd onwaarschijnlijk. De groep voert een heus schrikbewind, met concurrerende groeperingen wordt bruut afgerekend. Verzet tegen ISIS krijgt daardoor niet de kans om zich te organiseren en een bedreiging te vormen voor het kalifaat dat in juni is uitgeroepen.

ISIS zal voorlopig de grootste bedreiging blijven vormen voor de (toch al ver te zoeken) stabiliteit in de regio, maar op de lange termijn zou hun gebrek aan capaciteiten als bestuurders ze wel eens zwaar op kunnen breken.

Onderwerpen