Westerse sancties tegen Rusland: de gewone man wordt de dupe

De westerse sancties tegen Rusland die naar aanleiding van de annexatie van de Krim zijn getroffen, raken vooral de gewone man in zijn portemonnee. Nu de sancties naar aanleiding van het neerschieten van vlucht MH17 worden aangescherpt, wordt het leven voor Russische burgers steeds penibeler.

Eerst heerste onder het Russische volk vooral euforie over de geslaagde coup van Poetin, maar binnen luttele maanden is de optimistische stemming omgeslagen in ontgoocheling. De sancties leiden tot stijgende inflatie en dalende koopkracht, waardoor de armste Russen en de middenklasse slechts met moeite nog de eindjes aan elkaar geknoopt krijgen.

Verplichte solidariteit
Nu er nog hardere sancties bij komen, ziet het er weinig rooskleurig uit voor de Krimbewoners. Steeds meer Russen op zoek naar neveninkomsten om te kunnen rondkomen. Ze blijven enthousiast over de aansluiting van de Krim bij Moedertje Rusland, maar constateren tegelijkertijd dat hun maandloon van 9000 roebel (circa 190 euro) niet meer genoeg is om de stijgende kosten van voedsel en levensonderhoud te kunnen betalen.

Diverse Russische organisaties roepen burgers op een deel van hun salaris op te offeren uit solidariteit met de twee miljoen bewoners van de Krim. Het gaat weliswaar om een vrijwillige bijdrage, maar de boodschap wordt zo gebracht dat mensen er eigenlijk niet met goed fatsoen onderuit kunnen. Er wordt flink gemord onder Russen die het niet zien zitten om hun toch al ontoereikende loon te moeten delen.

Offensief wapen
De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov noemt de westerse sancties een offensief wapen. En inderdaad brengen de sancties de Russische economie tot stilstand. Volgens het IMF is de economische groei dit jaar gedaald tot 0,2 procent, wat neerkomt op stagnatie. De lonen in het land stegen in dit lopende jaar eveneens met slechts 0,2 procent, en bij stijgende prijzen betekent dit dat lonen de facto dalen.

Van verbetering is vooralsnog geen sprake: om aan Poetins vraag naar meer inkomsten tegemoet te komen, wil het Russische ministerie van Financiën de regionale btw verhogen, waardoor levensmiddelen en diensten nog duurder worden. In de grotere, meer welvarende steden is de sluipende inflatie niet zo snel merkbaar, maar het is sappelen voor de laagstbetaalden in de omgeving van de Krim, waar veel etnische Russen naartoe gevlucht zijn vanaf het schiereiland omdat ze daar geen perspectief meer zagen.