Spring naar de content

Rusland: van handelsoorlog naar Koude Oorlog?

Het klinkt wat clichématig om het over een nieuwe Koude Oorlog te hebben als het gaat om de inmiddels ijskoude betrekkingen met het Rusland van Vladimir Poetin, maar zo gek is die term helemaal niet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Het zit onze ondernemers in de agrarische sector niet mee. Zij lopen honderden miljoenen euro’s mis door de Russische boycot van Hollandse producten als peren en appels. Die boycot is een reactie op de economische sancties waar westerse landen Rusland mee straffen omdat niet meewerkt aan het de-escaleren van de explosieve situatie in Oost-Oekraïne.

Integendeel: Rusland stookt het vuurtje juist lekker op aan de grens met het buurland. President Poetin stuurde een grote troepenmacht naar de grens om op elk moment te kunnen ingrijpen en na de Krim de factor nog een deel van Oekraïne te annexeren. Hier en daar wordt het kruitvat aan de rand van Europa beschreven met een decennia oude term: Koude Oorlog. Niet voor niets, zo lijkt het.

Militair conflict
Defensie-expert Rob de Wijk (Den Haag Centrum voor Strategische Studies) nam die term vanochtend in De Telegraaf trouwens niet in de mond. Maar zijn beschrijving van de mogelijke gevolgen van de sancties en boycots over en weer komen helemaal overeen met wat we verstaan onder een Koude Oorlog: “Dit leidt mogelijk tot een stapeling van sancties en dan loopt het echt uit de klauwen en kan het onaarden in een militair conflict.”

Jaap de Hoop Scheffer, oud-NAVO-topman, zegt in dezelfde krant dat Poetin een kat in het nauw is, en zoals we allemaal weten maakt een kat in het nauw rare sprongen. “We zijn nu in een sfeer van oplopende sancties terechtgekomen. Poetin kan een militaire operatie meteen starten, zonder waarschuwingstijd,” aldus De Hoop Scheffer. Hoe moet het Westen daar dan op reageren? Een militaire reactie valt dan niet meer uit te sluiten.

Bunkers
Kortom: vijfentwintig jaar na het einde van de Koude Oorlog hebben westerse landen opnieuw slechte betrekkingen met Rusland en dreigt er opnieuw een militair conflict. Klinkt bekend? Inderdaad, zo was het in vorige eeuw ook.

De term Koude Oorlog is dus zo gek nog niet om de huidige situatie te beschrijven. Misschien moeten we dan ook maar weer bunkers gaan bouwen voor het geval zelfs de nucleaire optie weer op tafel komt te liggen.