Spring naar de content

GGD waarschuwt: ratten en muizen zijn gevaarlijk

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

De middeleeuwen zijn terug in Twente. Althans, daar lijkt het enigszins op nu de GGD waarschuwt voor infectieziekten die verspreid worden via ratten en muizen. Dit jaar zijn er al tien meldingen binnengekomen van het hantavirus in de regio. Ook de rest van het land wordt overspoeld met de beestjes; er is inmiddels zelfs een landelijk meldpunt voor ratten geopend.

Het hantavirus en de ziekte van Weil zijn de meest voorkomende infecties die worden veroorzaakt door wilde knaagdieren, die de ziektes verspreiden via een beet en via uitwerpselen. Niet onbelangrijk: je kan de virussen ook oplopen via de lucht, door de virusdeeltjes in te ademen. Het besmetten van persoon naar persoon is echter een zeldzaamheid, zo meldt de GGD.

We hoeven desondanks niet paranoïde te reageren op ieder knaagdier dat we tegenkomen.  “Niet elk wild konijntje heeft het virus bij zich. In Twente hebben we veel rosse woelmuizen, die wel dragers zijn van het hantavirus. Door de goede omgeving en de zachte winter hebben we meer mensen die zich melden met overlast van deze muis”, zo vertelt een verpleegkundige aan RTV Oost.

Meldpunt rattenoverlast
Deze zomer kampen veel plaatsen in Nederland met een rattenplaag. De Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven vreest dat de overlast van ratten de komende tijd zal toenemen. De reden: de beperkte beschikbaarheid van bestrijdingsmiddelen, dat voortkomt uit een strikter toelatingsbeleid van de overheid. Inmiddels is er een landelijk meldpunt geopend voor rattenoverlast, waar zowel bedrijven en particulieren als professionele plaagdierbestrijders online anoniem aangeven dat zij overlast hebben en in welke regio. De NVPB wil zodoende cijfers verzamelen om duidelijk inzicht te krijgen over de toename van rattenoverlast.

Hengelo is een van de plekken die te maken heeft met een overtal aan wilde knaagdieren. Ook het Brabantse plaatsje Acht komt om in de ratten. Inwoners willen dat de gemeente ingrijpt, maar die wijst de bewoners terecht vindt dat ze zelf moeten opdraaien voor de overlast.