Spring naar de content

De ware reden dat Facebook ons dwingt om Messenger te downloaden

Veel mensen gebruiken Facebook om te chatten met hun vrienden. Maar de chatfunctie in de Facebook-applicatie voor mobiele apparaten zal nog dit jaar verdwijnen. In plaats daarvan worden we ‘verplicht’ om Facebook Messenger te downloaden – een aparte applicatie die ‘sneller is en meer opties heeft dan de gewone chat’, zegt Facebook.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Maar, zoals u wellicht al had verwacht: dit is niet de enige reden waarom wij een nieuwe app van Facebook moeten downloaden. Het bedrijf van Mark Zuckerberg ziet namelijk ook dat het sociale medium een houdbaarheidsdatum heeft. Met name de nieuwsfeed – de berichten die je vrienden plaatsen – lijkt in de toekomst steeds minder populair te worden. Of zoals iemand laatst al treffend schreef: “Twitter is gaan geven om vreemden, en Facebook is een hekel krijgen aan bekenden.”

Ontbundelen
Om een massale exodus van Facebookgebruikers te voorkomen – bijvoorbeeld omdat men genoeg krijgt van de nieuwsfeed en daarom het medium verlaat – besloot Facebook de verschillende mogelijkheden van elkaar los te koppelen. “We gaan de grote blauwe app ‘ontbundelen’,” zei Zuckerberg in april al tegen The New York Times. Het loskoppelen vann de chatfunctie is daarin een eerste stap. Samen met de aanschaf van Instagram (2012) en Whatsapp (2014) is dat voor Facebook een nieuwe manier om uw tablet of smartphone – ook al heeft u geen Facebook-account – toch te domineren.

Daarbij is ook de Messenger-app een prachtig middel om alles over u te weten te komen. Wat Facebook precies van u weet? De nieuwe, ‘verplichte’ app heeft volgens de Google Play Store toegang tot:

1. De identiteit van gebruikers middels de accounts op hun apparaten;
2. De contacten en agenda van gebruikers, die door Facebook gelezen kunnen worden;
3. De (geschatte en precieze) locatie van gebruikers;
4. Sms’jes en mms’jes van gebruikers (die door Facebook gelezen, bewerkt, ontvangen en verzonden kunnen worden);
5. De gesprekkenlijst en telefoonnummers van gebruikers;
6. Foto’s en andere media van gebruikers (zo is er testtoegang tot beveiligde opslag en kan de inhoud van de USB-opslag van gebruikers door Facebook aangepast of verwijderd worden);
7. De camera en microfoon van gebruikers (waarmee Facebook foto’s en video’s kan maken en geluid kan opnemen);
8. Informatie over wifi-verbindingen van gebruikers;
9. Informatie over apparaat-ID en oproepen (Facebook kan de telefoonstatus en -identiteit lezen);
10. Voor het overige kan Facebook ook: internetgegevens ontvangen, bestanden downloaden zonder melding, voorkomen dat apparaten overschakelen naar de sluimerstand, netwerkverbindingen weergeven, snelkoppelingen installeren, audio-instellingen wijzigen, Google-serviceconfiguratie lezen, andere apps weergeven, toegang krijgen tot het netwerk, synchronisatie-instellingen lezen, trillingen beheren en de netwerkverbinding wijzigen.

Kortom: Facebook weet alles. Is dat een reden om de komende maanden niet over te stappen op Facebook Messenger? Wel, dat is aan u. De toegang die de app heeft tot uw gegevens verschilt niet veel met de toegang die Facebook zelf al heeft tot uw gegevens. Het is en blijft Facebook namelijk – ze weten alles van u. Voor wie daar niet op zit te wachten, kan beter zijn account opheffen en het contact met vrienden en kennissen onderhouden via WhatsApp. Of nee, wacht: ook dat is van Facebook.