Spring naar de content

Wijn, wodka, whiskey: welke alcoholhoudende drank is nu gezond, en welke niet?

Kennelijk kan er niet genoeg onderzoek worden gedaan naar de effecten van alcohol. Om de zoveel tijd worden we geconfronteerd met nieuwe uitkomsten waaruit blijkt hoe goed of slecht het vochtige goedje voor ons is. Het meest recente verhaal is dat alcohol goed is voor je conditie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Vooral ouderen zouden baat hebben bij een glaasje alcohol. Alcohol wordt vergeleken met olie dat de motor smeert: geheelonthouders bewegen een stuk minder soepel dan oudjes die zich wel af en toe een neut gunnen. Gezien het grote hoeveelheid onderzoeken met verschillende en soms tegenstrijdige resultaten hebben wij een klein overzicht gemaakt.

Het mag geen verrassing heten dat het drinken van alcohol, hetzij met mate, in veel gevallen positieve effecten kan hebben op ons fysiek én mentaal gestel. Daarentegen is het zogeheten comazuipen of binge drinking nergens goed voor, de negatieve resultaten beperken zich bij deze steeds maar weer terugkerende trend niet tot leverproblemen. Matig gebruik van alcohol kan veel goeds doen. Zo doet een slok wodka wonderen voor je adem. Voeg wat kaneel, tea three-olie en groene munt toe, laat twee weken staan en voila: de perfecte mondspoeling.

Rode wijn
Van alle alcoholische dranken heeft rode wijn de beste reputatie. Elke dag een glas rode wijn nuttigen versterkt je hart en kan de kans op kanker verkleinen. En in tegenstelling tot witte wijn, waar suiker aan wordt toegevoegd, word je niet dik van rode wijn. Maar nu blijkt dat bier, ook zo’n notoire dikmaker en primaire schuldige van de bierbuik, ook positieve bijwerkingen heeft. Kennelijk doet een glas bier hetzelfde voor je hart als rode wijn: onderzoek toont aan dat bierdrinkers (het zeldzame aantal dat met mate drinkt) 31 procent minder risico lopen op hartziektes. Verder blijkt ook nog dat tipsy mensen creatiever zijn dan hun nuchtere vrienden. Het is duidelijk: een matige inname van alcohol heeft veel pluspunten. Alleen voor vrouwen met een verhoogd risico tot borstkanker lijkt zelfs het matig innemen van drank geen positieve effecten te hebben. Het drinken van een paar alcoholische consumpties vergroot de kans op de nare ziekte juist, vooral bij vrouwen die al risico lopen.

In het algemeen is alcohol volgens enkele wetenschappers schadelijker voor een mens dan heroïne. Twintig typen drugs werden getest op verschillende factoren en alcohol had veruit de slechtste score. Wil je toch de positieve effecten van een wijntje of biertje, maar geen alcohol tot je nemen, dan zijn er altijd nog de alcoholvrije soorten. En wat blijkt: we worden net zo blij van alcoholvrij bier als van alcoholhoudend bier. Dopamine wordt namelijk al aangemaakt als we de smaak van bier proeven. En mannen met een verhoogde kans op hartziekten doen er goed aan een glas alcoholvrije rode wijn te nuttigen. In tegenstelling tot gewone rode wijn, verlaagt de 0%-vrije variant de bloeddruk flink.

Geniet, maar drink met mate – het blijkt een tijdloze uitdrukking.