Spring naar de content

Buitenlandse media verbaasd over ons ‘duurste koninklijk huis’ ter wereld

De Nederlandse staat betaalde voor de pacht van twee stroken grond voor de Griekse vakantievilla van koning Willem-Alexander en koningin Máxima 461.000 euro. Dat leidde niet alleen in Nederland tot veel reacties, ook in het buitenland wordt het nieuws gedeeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Uit documenten waarover RTL Nieuws beschikt blijkt dat het geld naar een overbuurvrouw ging, zodat er op haar grond een beveiligingshek kon worden geplaatst. D66-leider Alexander Pechtold vroeg premier Rutte om opheldering: “Het zijn opmerkelijk hoge extra kosten. Uiteraard moet de overheid de koning goed beveiligen, maar we moeten ook geen onnodige kosten maken. De vraag is hier of het noodzakelijk was de grond van de buren voor een half miljoen euro te pachten en niet zoals gebruikelijk het hek op het eigen terrein te plaatsen.”

Het Britse persbureau Reuters merkte de ophef op en schrijft dat het al de tweede keer deze zomer is dat er in ons land media-ophef is over het begrotelijke koningshuis. “In juni waren er ook veel vragen over de renovatie van een van de paleizen van de familie, dat een prijs had van ruim 900.000 euro.” Volgens Reuters is ‘The House of Oranje’ momenteel het duurste koningshuis van Europa, à raison van 39,9 miljoen euro.

Twee jaar geleden kopte de Britse Telegraph dat Nederland Engeland had ingehaald als ‘duurste koninklijk huis’. The Guardian schreef een jaar geleden in een lijst van ‘twaalf dingen die u moet weten over het Nederlands koningshuis’ dat onze monarchie vier keer zo duur is als de Spaanse, en The Washington Post schreef kritisch over de ‘King-size’ uitgaven in tijden van economische recessie.

In Nederland zelf blijven voorstanders van het koningshuis vasthouden aan het argument dat een monarchie in een kosten-batenanalyse onder meer door handelsmissies wel degelijk winstgevend blijkt. Misschien zou dat geld nog wel effectiever kunnen worden besteed, al valt dat lastig aan te tonen.