Spring naar de content

Pleegt IS binnenkort aanslagen in Europa?

In de video die eergisteren op het internet verscheen wordt journalist James Foley op gruwelijke wijze vermoord. Vlak voordat de dader toeslaat, wijst hij met zijn mes richting de camera en belooft meer Amerikaans bloed te doen vloeien als wraak voor de aanvallen die de VS in Irak uitvoert op leden van de terreurgroep. Maar ook Europese landen steunen de strijd tegen de Islamitische Staat. Lopen we gevaar?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerben Vlasveld

Het was het Jezidi-drama dat de Verenigde Staten zijn actieve rol in het Irak-conflict weer deed oppakken, zo’n twee weken geleden. Bommenwerpers vielen de troepen van de Islamitische Staat aan om een religieuze minderheid te ontzetten die, door IS omsingeld in het droge Sinjar-gebergte, van honger en dorst dreigde om te komen. Vervolgens verjoegen de Koerdische Peshmerga eerder deze week de strijders van IS bij de dam in Mosul, wederom met behulp van Amerikaanse luchtsteun.

De strijders van IS zijn niet blij nu hun opmars, in de eerste instantie explosief en wervelend, lichtelijk hapert na militair ingrijpen van de VS. Daarom richten de gewelddadige acties van de terreurgroep zich nu bewust op Amerika en zijn inwoners, getuige de executie van Foley en het aankondigen van de onthoofding van collega-journalist en landgenoot Steven Sotloff die ook door IS gevangen wordt gehouden.

Europa
Ook Europa steunt de strijd tegen IS, daarom is het logisch te veronderstellen dat IS-agressie in de toekomst niet beperkt zal blijven tot alleen Amerikaanse doelwitten. Hoewel Nederland dan wel geen bombardementen uitvoert, is het van plan materieel zoals scherfvesten te gaan leveren aan de Koerden. Andere Europese landen zijn wel degelijk bereid wapentuig te leveren aan hen die de strijd aanknopen met IS. Zo kondigde Frankrijk een week geleden al aan dat het wapens ging leveren aan Koerdistan en toonde ook Duitsland zich bereidwillig. Voor zover het al niet het geval was, komt het Westen nu als directe opponent van IS in beeld. De vele Europeanen die meestrijden in de gelederen van de terroristische organisatie zouden, zoals alom wordt gevreesd, na terugkomst in hun thuisland de religieuze strijd kunnen voortzetten en aanslagen proberen te plegen.

Een aanslag is niet uit te sluiten
Maar heeft IS de benodigde capaciteiten om op Westers gebied grootschalige aanslagen te plegen? Financieel gezien in elk geval wel. Naast buitgemaakt modern wapentuig dat de organisatie in Irak en Syrië inzet, heeft het vele miljoenen buitgemaakt bij het plunderen van veroverde steden. IS heeft vooralsnog geen aanslagen op Westers grondgebied gepleegd, maar hier zou wel eens verandering in kunnen komen.

Ook de benodigde expertise zou de groepering wel eens in huis kunnen hebben. Naar verluidt zijn leden van Al-Qaida, de terreurgroep die zich toelegt op het plegen van aanslagen op westers grondgebied, recentelijk in forse getale overgelopen naar IS, dat wél successen kent. Al-Qaida boekte gedurende de laatste tien jaar geen noemenswaardige wapenfeiten in westers territorium, maar heeft door de jaren heen wel veel ervaring en kennis opgebouwd op het gebied van infiltratie en het plegen van aanslagen.Samen met de overlopers wordt mogelijk ook deze gevaarlijke kennis overgeheveld naar IS.

Zeker als de frontale oorlog die IS nu voert in Irak en Syrië op termijn geen succes blijkt, zal de terreurgroep naar andere middelen gaan zoeken om zijn strijd voort te zetten. Het plannen van aanslagen in het westen liggen dan voor de hand.