Spring naar de content

Hoe China de computerwereld gaat veranderen

Daar zullen ze bij Microsoft en Googe flink van geschrokken zijn: de officiële aankondiging van de Chinese regering dat het land in oktober, dat is al over iets meer dan een maand, komt met een eigen besturingssysteem voor desktopcomputers, laptops en later ook smartphones. Als gevolg van de enorme markt die China nu eenmaal is, zal die introductie de computerwereld op zijn grondvesten doen schudden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

China worstelt al jaren met de dominantie van Microsoft en Google. Zo draaien veel Chinese computers nog steeds op (een illegale versie van) Windows XP die sinds april niet meer wordt ondersteund door de computergigant. Overstappen kan de Chinees moeilijk, want Windows 8 en al zijn varianten zijn door de overheid verboden. Men vermoedt, misschien niet geheel ten onrechte, dat dat besturingssysteem geheime achterdeurtjes voor bijvoorbeeld de gevreesde Amerikaanse geheime dienst NSA, bevat. Om die reden heeft de Chinese overheid recentelijk ook invallen gedaan in Microsoft-kantoren ter plekke, al is nog niet bekend gemaakt wat daar de uitkomsten van waren.

Ook de relatie tussen China en Google is geen gelukkige, hoewel op 82 procent van de smarthones in het land Android draat, dat, zoals bekend, van Google afkomstig is. Van die dominantie wil China af. Verschillende Google-diensten, zoals Gmail, zijn op dit moment al verboden in China, en Google zelf is met zijn Chinese hoofdkantoor uitgeweken naar Hongkong, met als (genoemde) reden dat het aan de censuur van de Chinese overheid wil ontsnappen.

Het besturingssysteem dat China wil gaan introduceren bij zijn ruim 1,5 miljard burgers, is niet geheel verrassend gebaseerd op Linux, het ruim twintig jaar oude alternatief voor Windows (en trouwens ook OS X), waarop overigens ook Android is gebaseerd. Dat is op zich niks nieuws, want Chinese varianten van Linux bestaan al sinds jaar en dag in grote aantallen. Nieuw is wel dat zo’n grote speler op de wereld het dwingend gaat opleggen. Bijna alle varianten van Linux zijn gratis te gebruiken, dus wij gaan die nieuwe van de Chinese overheid zeker in oktober even proberen.

Tenslotte is deze ontwikkeling niet alleen slecht nieuws voor de Amerikaanse jumboconcerns die de markt zo nadrukkelijk domineren, maar ook goed nieuws voor de Linuxwereld die zich al twintig jaar inspant om te zorgen dat software en besturingssystemen degelijk, virusvrij en voor iedereen toegankelijk zijn. Dt is precies de grote slag die die wereld nodig had. Misschien zelfs zien andere overheden, bijvoorbeeld Europese, nu hun kans schoon om van de Amerikaanse overheersing af te komen. Waar die toe kan leiden, is het afgelopen jaar maar al te duidelijk geworden.