Spring naar de content

Hoe homo-ontmoetingsapp Grindr wereldwijd gebruikers in gevaar bracht

Homo’s wereldwijd schrokken zich deze week rot toen ze de ontmoetingsapp Grindr openden. De makers van de applicatie hebben de mogelijkheid om medegebruikers nauwkeurig te lokaliseren verwijderd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Grindr is beschikbaar op smartphones in 192 landen, en met zo’n vijf miljoen actieve gebruikers per maand de populairste app voor mannen en jongens om andere mannen en jongens te ontmoeten. Het toont de gebruiker alle andere gebruikers binnen een straal van twintig kilometer, en het is zelfs – indien die functie is geactiveerd – mogelijk om te zien hoeveel voet of mijl je als gebruiker bent verwijderd van potentiële date of bedpartner. Een gaydar, zullen we maar zeggen.

In een aantal van die 192 landen is het echter slecht gesteld met de rechten voor iedereen die zich niet aangetrokken voelt tot het andere geslacht. Egypte, bijvoorbeeld, of Noord-Korea. Of Iran, waar homoseksuelen de doodstraf riskeren.

In augustus verscheen een video op YouTube, waarin werd gedemonstreerd hoe makkelijk het was om de exacte locatie van Grindr-gebruikers vast te leggen. En dat is alarmerend, aangezien ook de Iraanse homo hierdoor met groot gemak te vinden is. Door een gelijkgezinden, of door mensen met kwade bedoelingen. (Grappig genoeg vond deze Amerikaanse journalist ook een gebruiker ín het Kremlin.)

Vorige week zondag sprak een anonieme Egyptenaar tegenover CairoScene over hoe de politiemacht homoseksuelen aldaar bleek te traceren door middel van Grindr. In Egypte wordt homoseksualiteit niet expliciet verboden, maar morele misdragingen en ‘losbandigheid’, zijn voldoende reden tot veroordeling. Eerder dit jaar werden er nog drie Egyptenaren veroordeeld tot een celstraf van acht jaar, omdat ze zich hadden verkleed als vrouw. De Egyptische politie arresteerde het drietal na het appartement van een van hen binnen te vallen.

Inmiddels is het dus niet meer mogelijk om op Grindr te zien hoeveel meter je van je medegebruikers verwijderd bent uitgezet. De makers van de applicatie reageerden door te stellen dat het ‘geen veilige pl’, pardon, ‘veiligheidslek was’.

UPDATE: Tegenover AmericaBlog heeft Grindr verklaard de functie te hebben uitgezet, Nederlandse Grindr-gebruikers lijken er vooralsnog gebruik van te kunnen maken.