Spring naar de content

Geneticadoorbraak: RNA herstelt DNA

Voor het eerst slaagden onderzoekers erin om beschadigd DNA van gist te herstellen met natuurlijk RNA. Een doorbraak die van belang kan zijn voor genetische afwijkingen bij mensen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Als cellen willen overleven, moeten ze DNA dat beschadigd is geraakt, bijvoorbeeld door oxidatie, naar behoren zien te herstellen. Gewoonlijk gebeurt dat met een identieke of homologe DNA-sequentie. Maar Amerikaanse onderzoekers van Georgia Institute of Technology hebben aangetoond dat ook cel-RNA kan dienen om zwaar beschadigd DNA te repareren.

Gewoonlijk kan genetische informatie wel van DNA naar RNA stromen, maar niet in omgekeerde richting. Dat zou de cel zelfs schade kunnen berokkenen. Maar als het DNA al beschadigd is, geldt dat niet, zo blijkt dus.

Eerder onderzoek had al uitgewezen dat synthetisch RNA beschadigd DNA kan herstellen – zij het nogal krakkemikkig – maar wetenschappers twijfelden of dat proces ook natuurlijk tot stand zou kunnen komen.

Maar dat is nu toch gelukt, met de gistsoort Saccharomyces cerevisiae – de simpele bakkersgist. Een soort die vaak wordt gebruikt bij wetenschappelijk onderzoek. Tests op petrischaaltjes wezen uit dat beschadigd DNA van gistkolonies zich op natuurlijke wijze herstelt met RNA.

Toekomstige studies moeten uitwijzen of hetzelfde procédé ook bij menselijke cellen werkt. Dat zou de strijd tegen genetische aandoeningen flink vooruit helpen. De resultaten van de studie verschenen in Nature.

Onderwerpen