Spring naar de content

Dit is het IS-strijdplan van Obama (de president die Amerika’s oorlogen zou stoppen)

Militaire inmenging in de Syrische burgeroorlog? Tot voor kort was het geen optie voor Barack Obama. Maar in zijn speech van vannacht (Nederlandse tijd) komt de Amerikaanse president daar op terug: de VS gaan gematigde Syrische rebellen militair trainen, in de hoop dat ze IS kunnen verslaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Obama presenteerde zijn plannen precies dertien jaar na de aanslagen van 11 september 2001. Sinds die zwarte dag in de Amerikaanse geschiedenis is Syrië het zesde islamitische land waar Amerika militair actief wordt (na Afghanistan, Irak, Pakistan, Jemen en Somalië). De president – die ooit beloofde Amerika’s oorlogen te stoppen – benadrukte dat het géén oorlog gaat worden, maar gaf wel aan dat de militaire actie jaren kan duren.

Volgens Obama past de actie binnen het ‘kernprincipe’ van zijn presidentschap: “We zullen terroristen aanvallen die ons land bedreigen, waar ze ook zijn.” En: “Als je Amerika bedreigt, zul je geen veilige haven vinden.” De harde taal van het staatshoofd komt kort nadat de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff door IS werden onthoofd.

De militaire inmenging wordt anders dan in Irak en Afghanistan, beloofde Obama. Daar kwamen Amerikaanse troepen op buitenlands grondgebied – met duizenden gesneuvelde Amerikanen tot gevolg – maar dat zal nu niet het geval zijn. Wat dan wel? Dit is hoe het plan er grofweg uitziet:

1. Méér bombardementen (luchtaanvallen) in Irak, waar veel IS-leden zitten.
2. Méér training en bijstand voor de Irakezen, Koerdische troepen en Syrische rebellen. De trainingen zullen in Saoedi Arabië plaatsvinden.
3. Het vormen van een internationale coalitie met landen in de regio en bondgenoten in Europa.
4. Méér hulp aan vluchtelingen en slachtoffers van het geweld in Syrië en Irak.

Met name het bewapenen van de Syrische rebellen, die tot nu toe niet bepaald betrouwbaar bleken, valt niet bij iedereen goed. Critici vrezen dat zij de wapens vroeg of laat tegen Amerika zullen keren. En dan zou Obama precies het tegenovergestelde van zijn doel bereiken.

Onderwerpen