Spring naar de content

Hoeveel steun Obama’s brede coalitie werkelijk heeft moet nog blijken

De brede coalitie van landen die door de Amerikaanse president Barack Obama in het leven is geroepen om IS te bestrijden – en waar Nederland zich welhaast in moest vechten – is misschien niet zo breed als hij op het eerste oog lijkt. In welke vorm de landen zich gaan inzetten voor de jihadistenbestrijding is onduidelijk – met name in Syrië. Een plan van president Obama om 5000 Syrische rebellen op te leiden is omstreden en riskant.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Komende week wordt waarschijnlijk meer bekend over de internationale steun die aan de strijd tegen IS wordt geleverd. Australië heeft toegezegd zeshonderd militairen te sturen, Frankrijk doet wellicht mee en ook Arabische landen zouden bereid zijn de luchtmacht in te zetten. Althans, dat is wat een woordvoerder van het huis suggereerde. De Britten en de Duitsers willen niet in Syrië gaan bombarderen, terwijl luchtaanvallen het belangrijkste onderdeel van het strijdplan van Obama uitmaken. Maar met name waar het grondtroepen betreft is het nog verre van zeker in hoeverre de brede coalitie ook echt over de brug komt. Vandaar dat president Obama ‘gematigde’ Syrische rebellen wil gaan trainen in Saoedi-Arabië, vijfduizend in totaal.

Dat plan is dan weer omstreden. Volgens de New York Times is de CIA vorig jaar al begonnen met het trainen van rebellen en zijn er zo’n drieduizend opgeleid. Veel te weinig gezien het omvangrijke aantal strijders dat IS ter beschikking heeft. Om meer ‘gematigden’ te kunnen opleiden wil Obama 500 miljoen dollar extra investeren, maar hier stak het Congres eerder dit jaar een stokje voor.

Na de recente onthoofdingsvideo’s is de steun voor het plan toegenomen, maar dat maakt het niet minder omstreden. Want wat zijn precies ‘gematigde rebellen’? Vaak zijn het ‘geharde islamisten, die er geen been in zien samen op te trekken met het Syrische filiaal van Al-Qaida’, weet Trouw. Ook zijn de rebellen onderling niet eensgezind, met alle gevolgen die dat kan hebben, en lijken ze in de eerste plaats Assad te willen verdrijven. President Obama kan in een gevaarlijk drijfzand wegzakken in de strijd tegen IS, de trainingsoperatie wordt als zeer riskant omschreven. Of de brede coalitie bereid is dergelijke risico’s te nemen en ook zelf troepen te sturen zal binnenkort moeten blijken, tot nu toe is de brede coalitie vooral een diplomatieke werkelijkheid.