Spring naar de content

Slaaptekort zorgt voor valse herinneringen

Dat slaap goed is voor ons geheugen, wisten we al. Ook worden we dikker als we weinig slapen of zijn we vooral ook erg moe de dag erna. Maar uit nieuw onderzoek blijkt nu dat slaaptekort ook zorgt voor valse herinneringen. Wie minder dan vijf uur slaapt, denkt al dat niet bestaande dingen toch echt zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Slaap overslaan is eigenlijk nergens goed voor. Het lichaam takelt er langzaam van af. Toch doen veel mensen het regelmatig. Maar beknibbelen op slaap is niet alleen een slijtageslag voor het lichaam, het heeft ook een negatief effect op de cognitieve functies, het vertraagt de reactietijd en het maakt het leren moeilijker. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, blijkt uit een recente studie, gepubliceerd in Psychological Science, dat er een link is tussen slaaptekort en valse herinneringen.

slaap640
Beeld: Daniel Foster / Filterbrew

Er namen 193 mensen deel aan het onderzoek. Van de proefpersonen die slechts vijf uur of minder hadden geslapen, zei een groot deel dat ze een nieuwsvideo gezien hadden (waarvan de onderzoekers gezegd hadden dat ze die hadden laten zien), terwijl dat niet zo was. Ook waren de korte slapers sneller geneigd om in te gaan op de valse suggesties van de onderzoekers. Ze verweefden die suggesties in 38 procent van hun antwoorden. De deelnemers die wel voldoende hadden geslapen, deden dat met 28 procent van de antwoorden. Volgens de onderzoekers komt dat doordat slaaptekort het verwerken van informatie moeilijker maakt. “Het lijkt erop dat slaaptekort onze herinneringen gemakkelijker manipuleert en buigzamer maakt,” aldus hoofdonderzoeker Steven Frenda.

Een paar uur slaap (minder) zorgt er dus al voor dat we dingen dromen die niet bestaan. Dat lijkt onschuldig, maar het heeft ook verstrekkender implicaties. “Deze studie toont aan dat er een ander risico aan slaaptekort zit, namelijk een verkeerde vorming van het geheugen,” zegt mede-onderzoeker Henry Otgaar. Volgens de onderzoekers zouden valse herinneringen bij ooggetuigen van een misdrijf bijvoorbeeld kunnen leiden tot verkeerde identificatie, de belangrijkste oorzaak voor foute veroordelingen in de Verenigde Staten.