Spring naar de content

Suiker is slechter voor uw bloeddruk dan zout

Jarenlang kregen we te horen dat teveel zout slecht was voor onze bloeddruk. Zout zou niet alleen het risico op infarcten verhogen, maar wereldwijd sterven er ook jaarlijks meer dan drie miljoen mensen aan een te hoge zoutconsumptie. Maar uit een nieuwe studie blijkt nu dat niet zout, maar suiker de grootste veroorzaker van een te hoge bloeddruk is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Dat lijkt een zorgelijke uitkomst, want in tegenstelling tot zout, zit suiker ongeveer in ieder denkbaar voedingsproduct. Amerikaanse onderzoekers zeggen nu dat daar de grootste oorzaak van te hoge bloeddruk ligt. Volgens de onderzoekers heeft heeft een hoge suikerspiegel effect op het deel van de hersenen, dat een impuls naar het hart stuurt, waardoor het ritme en ook de bloeddruk verhoogd worden.

hart640

De wetenschappers uit New York en Kansas baseren zich onder meer op een recente studie onder 8.670 Fransen, waarin geen enkele relatie aangetoond kon worden tussen de inname van zout en de stand van de bloeddruk. Volgens de onderzoekers produceert ons lichaam door teveel suiker ook meer insuline, een hormoon dat de hartslag opvoert.

Onderzoeker James DiNicolantonio zegt nu dus dat suiker de boosdoener is bij een te hoge bloeddruk. “Consumenten aanmoedigen om minder suiker in te nemen, kan veel doen voor de gezondheid en zal ervoor zorgen dat de bloeddruk onder controle blijft.” Minder suiker is dus niet alleen beter voor een goede bloeddruk, mensen hebben ook minder last van hart- en vaatziekten. Ook zal er minder diabetes en obesitas zijn volgens DiNicolantonio. Hij voegt eraan toe: “We stellen het tegenovergestelde, dat een vermindering van de zoutinname kan leiden tot een verhoogde inname van verwerkte voedingsmiddelen (en toegevoegde suikers) en, daardoor, een verhoogd risico op diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten.”

Een van de andere onderzoekers vult nog aan: “We weten dat suiker geen voedingsstoffen bevat en er zijn steeds meer aanwijzingen dat het een onafhankelijke risicofactor voor veel ziekten is.” De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onlangs al richtlijnen opgesteld voor de inname van suiker.

Onderwerpen