Spring naar de content

Algemene Beschouwingen dag 1: Koran-commotie, Roemer rumoer en de Buma-begroting

Na de presentatie van de plannen van het kabinet op Prinsjesdag, is het vanaf vandaag de beurt aan de Tweede Kamer om tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen te reageren op het kabinetsbeleid. En dat staat altijd garant voor vuurwerk. Fractievoorzitters krijgen 30 minuten de tijd en worden daarbij onderbroken door ‘vragen uit de zaal.’ Een overzicht van de hightlights tot het eind van de middag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Iets na half elf in de ochtend trapt Wilders de boel af. De Koran, die naast onder meer de Bijbel op het bureau van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg staat, moet weg van de PVV-voorman. Het is namelijk de leidraad voor de Islamitische Staat en zo’n boek hoort niet thuis in de Tweede Kamer. Er moet een hoofdelijke stemming aan te pas komen, waaruit blijkt dat (verrassend) niemand voor stemt behoudens de PVV. Zelfs de uitgetreden PVV-leden Bontes, Van Klaveren en Van Vliet zijn tegen.

Dan komt Roemer een half uur later aan het woord. Hij trekt fel van leer, het is een ‘grof schandaal’ dat er in de troonrede niet één keer het woord armoede is gevallen. De SP-leider wordt stevig onder vuur genomen door een groot deel van de Kamer. Veel partijen verwijten hem kritiek te leveren op het kabinet, maar geen tegenvoorstellen te doen.

D66-leider Pechtold: “Roemer doet aan bangmakerij. Hij doet alsof hij namens de mensen spreekt, maar hij weet de getallen niet en vervolgens gaat ‘ie met woorden als afbraakbeleid de mensen nog banger maken, maar een tegenbegroting hebben om te laten zien hoe het wel moet heeft hij niet.”
ChristenUnie-leider Arie Slob wijst Roemer er fijntjes op dat de SP wel grote moeite heeft met de kabinetsbezuinigingen, maar in het college in Utrecht zelf bezuinigt op armoedebeleid.
VVD-fractievoorzitter Zijlstra: “Het is belachelijk dat de SP voor het debat over de begroting zelf geen tegenbegroting of plannen kan presenteren. Het enige wat u doet is verwijten aan het kabinet maken. Als u dit debat serieus wilt voeren zorgt u voor een tegenbegroting, in plaats van holle woorden zonder inhoud.”
PvdA-leider Samsom: “Waar zijn uw plannen dan. Is dit een praatje voor de vaak of heeft u serieuze plannen?”

Volgens Roemer was het echter voor het CPB niet mogelijk om de plannen door te rekenen.

Daarna is het de beurt aan Halbe Zijlstra. Hij spreekt zich duidelijk uit over Defensie. De 100 miljoen die daar structureel bijkomt is volgens de VVD-fractievoorzitter ,,slechts een eerste stapje.” Zijlstra sprak over ,,maar 100 miljoen” en zei dat dat onvoldoende is voor de langere termijn. Bij de begroting die volgend jaar met Prinsjesdag wordt gepresenteerd zal er opnieuw extra geld naar Defensie moeten, aldus Zijlstra.

Ook de aangekondigde belastingherziening is onderwerp van zijn betoog. Maar het kan wel 5 tot 6 jaar duren voor die hervorming van het stelsel rond is, aldus Zijlstra. “Laten we niet het beeld scheppen dat we dit op een achternamiddag in elkaar kunnen klussen”, reageerde de VVD’er in reactie op kritiek van CDA-leider Buma die op meer snelheid hamerde.

Na Zijlstra was Buma zelf aan de beurt. De CDA’er vindt dat er volgend jaar 250 miljoen euro naar Defensie zou moeten gaan en 100 miljoen naar de inlichtingendiensten en het Openbaar Ministerie. Volgens hem heeft onze veiligheid een hogere prijs dan we er nu voor betalen en ,,hoger dan de coalitie op dit moment lijkt te beseffen”.

Sybrand Buma presenteert tijdens zijn verhaal de tegenbegroting van het CDA voor 2015 aan de Tweede Kamer en krijgt van SGP-leider Van der Staaij complimenten: de CDA-begroting was nog niet uitgelekt.

In de tegenbegroting is verder te lezen dat het CDA de belastingtarieven in de eerste twee schijven volgend jaar wil verlagen, zodat werken lonender wordt. Ook wil het de accijnsverhoging op autobrandstof terugdraaien. Het CDA-plan verlaagt de lasten voor werkgevers met 300 miljoen, zodat bedrijven goedkoper mensen in dienst kunnen nemen.

Financiering moet komen door een rem te zetten op de automatische uitgavenstijgingen bij de overhead (de nullijn). Ook in de zorg denkt het CDA geld te vinden door misbruik terug te dringen.

Op het moment van schrijven is PvdA-leider Diederik Samsom aan zijn betoog begonnen. Voor het laatste actuele nieuws verwijzen wij u naar onze nieuwsfeed, maar u kunt het debat ook volgen via onderstaande livestream.