Spring naar de content

Facebook in gesprek met transgenders en dragqueens

Even leek het er op dat Facebook met stip bovenaan stond wat betreft ruimdenkendheid, sinds leden kunnen kiezen uit maar liefst 58 verschillende gender-opties. Toch is de LGBT-community niet tevreden over het beleid van het bedrijf. Een groep uit San Francisco gaat met Facebook in gesprek over het gebruik van niet-legale namen, iets wat (vooralsnog) niet is toegestaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Van een aantal transgenders en dragqueens werd het Facebookaccount geblokkeerd, omdat zij niet hun ‘echte’ naam gebruikten. En dat stuit dus op weerstand: zij voelen zich gediscrimineerd.

Een van de eersten die melding maakte van het probleem, was ene Sister Roma, een dragqueen uit San Fransisco. Zij werd door Facebook gedwongen haar naam te veranderen in Michael Williams, de naam waarmee ze ooit geboren werd. Maar naar eigen zeggen had ze die naam al dertig jaar niet gebruikt.

Sister Roma kon rekenen op veel steun en ontving honderden mailtjes van mensen met een soortgelijk ‘probleem’. Maar daar bleef het niet bij. Op Twitter werd de hashtag #mynameis in het leven geroepen, waarmee ‘slachtoffers’ of steunbetuigers hun verhaal konden delen. Vervolgens werd een online petitie opgezet, die inmiddels al door 17.500 mensen is ondertekend.

Scott Wiener, politicus in San Francisco, liet op zijn pagina weten ook geen voorstander te zijn van het huidige beleid van het bedrijf. “Ik begrijp Facebook’s wens om de profielen transparant te maken en het niet toe te staan als mensen zich verschuilen achter nepaccounts. Maar voor veel dragqueens ís hun dragnaam hun ‘echte’ naam. Facebook moet de realiteit onder ogen zien en het beleid daarop aanpassen.”

Of er daadwerkelijk iets verandert door het gesprek tussen Facebook en de LGBT-community, zal binnenkort blijken.