Spring naar de content

Algemene Beschouwingen dag 2: verplassen over ouderen

Dag twee van de algemene beschouwingen. Bijltjesdag. Tot diep in de nacht de regering op alle fronten onder druk zetten. Wiggen drijven, scheuren zoeken en pakken wat je pakken kunt. Vandaag zag u niets van dit al. Was de oppositie niet op zijn best of was de minister-president in topvorm?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matthias Pauw

Rutte leek de korte nacht beter verteerd te hebben dan de Kamerleden. De premier kwam sterk uit de startblokken met vinnige plagerijtjes en gebbetjes aan het adres van de oppositie. Voor Marianne Thieme doopte hij het kopje ‘overige zaken’ om tot ‘natuur en milieu…. en overige zaken’ (ha), toen Nortbert Klein (min-of-meer 50PLUS) hem naar belastingmoraliteit vroeg speelde de premier dat hij “belasting op moraliteit” verstond (haha) en even later rekende hij middels een vinnig karikatuurtje af met het lid Bontes. “Hogere lonen en lagere prijzen, dat willen we allemaal wel”. Kortom, de eerste minister kwam beter uit de startblokken dan de slaperige Kamer.

Belasting voor de kijker
Voor het overige viel er lange tijd weinig te genieten. Het debat ging vooral over de aangekondigde belastinghervormingen, waarop voorlopig nog geen zicht is. Dat maakt het allemaal niet interessanter. Het gemoed werd aan het begin van de middag alleen maar meer verzwaard toen de premier eens temeer het onzalige plan van de superprovincie nieuw leven in wilde blazen. Een kamerbreed gesteunde zucht van vermoeidheid mocht niet baten.

Verplassen over ouderen
Of de Kamer zich tot dat punt vrijwel ongeroerd had gelaten om zich op te laden voor de grote strijd of dat het toeval was weten we niet, maar rond een uur of half één barste de bom. Vooral 50PLUS, SP en PVV leken zich te hebben voorgenomen om hoog in te zetten op de ouderen. De partijen buitelden over elkaar heen om te laten zien dat zij wel het aller, aller, allermeest om de bejaarden geven. Als we de genoemde partijen mogen geloven is er niets beroerder dan oud worden in Nederland. Dat de kans op armoede onder 65-plussers kleiner is dan onder iedere andere groep in de samenleving en dat het vermogen van een pensionadogezin gemiddeld meer dan een ton is, waren de heren even ‘vergeten’. Rutte niet. Voor Wilders hét moment om te dreigen zijn non-existente vertrouwen in het kabinet wederom op te zeggen. Niemand gaf een kik. De premier kon lachend verder.

Het moment van Wilders
Het echte moment van Wilders moest natuurlijk nog komen. Nadat Samsom Rutte had gevraagd om expliciet afstand te nemen van de eerdere uitspraken van Wilders over een loyaliteitsverklaring voor moslims, was het wachten op een ouderwetse ‘doe eens normaal man!’-achtige situatie. De premier kwam Samsom tegemoet, maar het echte vuurwerk bleef uit. De voorman van de PVV wist er met weinig overtuiging wat flarden uit te persen van wat op betere dagen een vlammende tirade geweest moet zijn, en kwam niet veel verder dan

“… Cultuur van geweld geïmporteerd”
“… Kijk eens naar Opsporing Verzocht!”
“… U maakt Nederland kapot!”

De premier zeilde vrolijk door, en de Limburgse pitbull hield niet vast. Weer werd duidelijk dat we niet veel van de Kamer hoefden te verwachten vandaag. Niemand had er echt zin in, zelfs Wilders niet.

73 miljard. Boeiend.
Het meest bizarre moment van de dag was eigenlijk het moment dat nooit gekomen is. Of, beter gezegd, het moment dat voorbij was voordat iemand er erg in had. Denk je eens in dat je in een land woont waar de zorgkosten in een goed decennium verdubbeld zijn, waar de economische omstandigheden nopen tot ingrijpende maatregelen en waar de grootste decentraliseringoperatie uit de geschiedenis wordt uitgevoerd om zorg lokaal te gaan organiseren. Stel je vervolgens eens voor dat, in het belangrijkste debat van het jaar, daar een schamele 10 minuutjes aan besteed wordt. Dat zou toch te gek voor woorden zijn? Welnu, u leeft in precies zo’n land. Gek, hè?

Niet veel later zat ook de eerste termijn van de regering er op, en daarmee vandaag ook het echte debat. Het was niet veel. Neen, het was eigenlijk helemaal niks vandaag.

Ze dronken een glas, ze d…