Spring naar de content

Appeltje op? Laat u rijden!

Het leek zo’n verantwoord systeem. Door middel van het alcoholslot moest voorkomen worden dat chauffeurs met drank op achter het stuur kropen. Maar wat blijkt? Het slot kan geen onderscheid maken tussen bloedalcohol en mondalcohol.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

En dat is niet zo handig. Ruitenwisservloeistof, parfum of zelfs een stukje fruit kunnen het systeem namelijk al op hol doen slaan. Volgens de Telegraaf gebeurt dat regelmatig, en is het voor de chauffeur in zo’n geval erg lastig om te bewijzen dat hij of zij níet gedronken heeft.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen erkent dat automobilisten inderdaad geen mogelijkheid hebben om aan te tonen dat ze géén alcohol gedronken hebben, op het moment dat het apparaat een foutmelding geeft. En omdat na vier foutmeldingen het rijbewijs ongeldig wordt verklaard, doen gebruikers van het alcoholslot er misschien goed aan om appels, sapjes, handgel en parfum voortaan lekker thuis te laten. En die ruiten wassen, wacht daar ook maar even mee.

Het is niet de eerste tegenvaller voor het alcoholslot. Zo kondigde het Ministerie van Verkeer en Waterstaat in 2003 al aan dat de maatregel ‘binnenkort’ zou worden ingevoerd, maar duurde het nog tot 2011 tot de sloten daadwerkelijk in auto’s van particulieren werden geïnstalleerd.

Het slot, door iedereen aan te vragen maar verplicht voor zware alcoholovertreders, werkt als een startonderbreker. Vóór vertrek doet de chauffeur een blaastest. Als er meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol in het bloed (of de mond, dus) zit, dan kan de auto niet worden gestart. Om fraude te voorkomen, moet ook onderweg nog een aantal keer worden geblazen.

Onderwerpen