Spring naar de content

‘Nazi-jagers’ sturen Duitsland nieuwe lijst met 80 verdachten uit WW2

Het Simon Wiesenthal Center gaat door totdat de onderste steen boven is. De joodse mensenrechtenorganisatie heeft de Duitse regering een lijst gestuurd met tachtig namen van mensen die joden zouden hebben vermoord. Het gaat om voormalige leden van Einsatzgruppen, doodseskaders van de nazi’s, die mogelijk nog in leven zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Volgens het Britse persbureau Reuters is de lijst opgesteld naar aanleiding van het proces in 2011 van een lid van de Einsatzgruppen, John Demjanjuk, wegens oorlogsmisdaden als kampwacht in het vernietigingskamp Sobibor. Hij was de eerste oorlogsmisdadiger uit de Tweede Wereldoorlog die werd veroordeeld zonder bewijs van een specifiek vergrijp of een specifiek slachtoffer. Demjanjuk stierf in 2012 op 91-jarige leeftijd.

De veroordeling leidde zeventig jaar na de Holocaust tot een golf aan nieuwe onderzoeken, ook al zijn de meeste verdachten inmiddels overleden. Het gaat er niet langer om de hoofdverantwoordelijken voor het gerecht te slepen, maar ook de kleinere radertjes die meedraaiden in ‘de machine des doods’.

“We willen ook onderzoek doen naar deze mensen,” zegt Efraim Zuroff van het Simon Wiesenthal Center. Als een rechter iemand kan veroordelen omdat hij in een concentratiekamp heeft gewerkt, dan moet ook het lidmaatschap van een nazi-organisatie die het vermoorden van mensen als hoofddoel had voldoende grond zijn voor een veroordeling, aldus Zuroff.

De Einsatzgruppen pleegden volgens Zuroff vooral in Polen en de Sovjet-Unie massamoorden, de meeste tussen 1941 en 1943. Door de Duitse privacywetgeving kan het Wiesenthal Center niet zelf nagaan of de verdachten op de lijst, die allemaal na 1920 zijn geboren, nog in leven zijn, zegt Zuroff.

“Iedere persoon op de lijst die we vinden is een overwinning. Medelijden is wel het laatste wat deze mensen verdienen,” aldus Zuroff.