Spring naar de content

Gereformeerde school betuttelt leerlingen met ‘kledingcoach’

Vorige week werd bekend dat een school in de Amerikaanse staat North Dakota meisjes het dragen van skinny jeans en leggings verbiedt. Reden? De strakke broeken zorgen voor te veel afleiding en opschudding bij de jongens en mannelijke leraren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

Hoewel jongens al lang voor de skinny jeans werd geïntroduceerd afgeleid raakten van meisjes zijn dergelijke restricties ook enkele Nederlandse scholen niet vreemd. Het gereformeerde Van Lodenstein College in Kesteren heeft zelfs iets bedacht om het probleem van ongepaste kleding, zoals meisjes in te korte rokjes, op te lossen: ze worden doorverwezen naar een ‘kledingcoach’.

Maar liefst vier mensen zijn aangesteld om deze rol te vervullen. Dagblad Trouw meldt dat de school dit de ouders heeft meegedeeld door middel van een brief waarin staat dat het college ‘vriendelijk, maar toch ook duidelijk wil optreden’ tegen leerlingen die ‘niet netjes’ op school verschijnen. Veel vager kan het bijna niet.

Op de school gelden duidelijke kledingvoorschriften: meisjes in een rok, jongens in een broek en daarboven een overhemd of trui – nog net niet in uniform dus. En om dat te handhaven er is nu dus een soort ‘kledingpolitie’ geïntroduceerd. Hoewel, dat willen ze juist níet zijn volgens bestuursvoorzitter W. De Potter schrijft Trouw. Ondertussen worden leerlingen die er ‘niet netjes’ uit zien naar huis gestuurd met de mededeling niet meer op school te verschijnen in het betreffende kledingstuk.

De Potter is naar eigen zeggen niet op de hoogte van het aanstellen van coaches, zo schrijft Trouw, en hij wil verder niet reageren. Hij zegt nog wel dat de school op deze positieve manier aandacht wil besteden aan ‘mooie kleding’. Maar zo voegt hij eraan toe: ‘zelfs reformatorische jongeren zoeken de grenzen op’.

Het Van Lodenstein College in Kesteren behandelt tweewekelijks een ‘puntje van de week’ (momenteel: wij schelden niemand uit!). Vanaf volgende week: ‘Wij dragen geen kleding die niet netjes is!’?

Onderwerpen