Spring naar de content

3D-geprint hart redt het leven van twee weken oude baby

De voortschrijdende techniek staat voor niets. Het 3D-printen mag dan nog in de kinderschoenen staan, het biedt niet alleen praktische oplossingen, maar er worden nu ook levens mee gered. Artsen van het Morgan Stanley Children’s Hospital in New York hebben namelijk een 3D-geprint hart gebruikt, om het leven van een twee weken oude baby te redden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Het kleine kindje heeft een hartafwijking en moest daarom een zware operatie ondergaan. De operatie was niet alleen zwaar, maar ook gevaarlijk. De artsen konden een 3D-kopie printen met behulp van de gegevens van een MRI-scan, een replica van het echte hart. “Het hart van de baby had gaten en de hartkamers zagen er heel ongebruikelijk uit en waren een soort doolhof,” zegt dokter Emile Bacha die de operatie uitvoerde tegen lokale media. “Vroeger moesten we het hart laten stoppen en erin kijken om te beslissen wat we moesten doen. Met deze techniek is het of we een landkaart hadden die ons gidste. Met één operatie waren we in staat het babyhart te repareren.”

3dhart640

(Foto via IndyTech)

Het project werd gefinancierd door de stichting Matthew’s Heart of Hope. Vlak na de operatie maakten ze bekend dat er nog een 3D-hart geprint gaat worden voor een nieuw experiment. “Dit is echt een verandering voor CHD baby’s met een ingewikkelde hart anatomie,” zegt Marie Hatcher van de stichting. “Normaal gesproken ziet de chirurg het hart voor het eerst als de borst geopend is, maar nu hebben ze de mogelijkheid om de operatie van tevoren te plannen, terwijl ze naar een 3D-hart van de baby of het hart van het kind kijken.”

En dat is niet alleen goed nieuws voor jonge baby’s, maar in de toekomst ook voor andere orgaantransplantaties. Volgens artsen is het ook mogelijk om op termijn een nier of een lever te printen.

Onderwerpen