Spring naar de content

Deze poeppillen redden levens

Een transplantatie van poep van een gezond iemand bij een ziek iemand kan helpen om goede bacteriën te laten groeien en zo mensen helpen die levensbedreigende bacteriële infecties hebben. Maar de procedure is nogal ongemakkelijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

Artsen hebben nu een wel heel inventieve, zij het wonderlijke manier gevonden om hardnekkige bacteriën te bestrijden.

Bij poeptransplantatie is het van belang dat de poep zo vers mogelijk wordt afgeleverd, waarna het via een colonoscopie wordt ingebracht bij de zieke. Nogal een ongemakkelijke  en viezige bezigheid waar niet iedereen om staat te springen. Artsen van Massachusetts General Hospital besloten dat er een andere manier moest komen om de procedure te doen.

Allereerst probeerden ze via een buis door de mond de poep in de maag van de patiënt te krijgen, zoals u zich kunt voorstellen: dat ging niet heel makkelijk. De artsen vreesden bovendien dat de patiënt misschien zou moeten kokhalzen en zo poepresten zouden inhaleren. De oplossing? Een poeppil.

De voordelen: 
– een pil kan makkelijk worden ingenomen, zonder ingewikkelde en ingrijpende procedures;
– de kans dat er wordt gekotst is aanzienlijk kleiner;
– en misschien wel het belangrijkst: als bevroren poep wordt gebruikt hoeft de arts niet continu aanwezig te zijn;
– het werkt: al 21 mensen zijn succesvol geholpen.

Het (grote) nadeel is alleen dat de pil eruit ziet als een pil met poep. De artsen hadden liever mooie rood, wit en blauwe capsules gehad, maar dat kon niet. De pil moet zuurbestendig zijn en is daarom doorzichtig.

Dus mocht u in de toekomst zo’n poeppil nodig hebben: succes met doorslikken.

Onderwerpen