Spring naar de content

Vaarwel, belastingparadijs Ierland

The Wall Street Journal meldde eerder deze week echter dat er wijzigingen op komst zijn, en die wijzigingen zijn dinsdag door de Ierse minister van Financiën bevestigd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Dankzij de Ierse wetgeving op het gebied van royalty’s op intellectuele eigendommen ontstond het fenomeen ‘Double Irish’, waardoor bedrijven via een in Iederland opgerichte dochteronderneming probleemloos miljarden konden verschuiven om zo onder belastingen uit te komen.

Ierland kreeg al langer forse kritiek vanwege zijn genereuze belastingwetgeving voor grote internationale bedrijven. De regelgeving zorgde ervoor dat het arme Ierland nog voordat de recessie in 2008 begon een ‘Keltische tijger’ werd, met een zeer hoog BBP per inwoner. Mooi voor de Ieren, maar tegelijkertijd zorgden de wetten er ook voor dat vele miljarden aan belastinginkomsten niet bij overheden terechtkwamen.

Volgens de Volkskrant zijn het vooral Amerikaanse bedrijven die zich sinds de jaren negentig op grote schaal in Ierland vestigden, vanwege de lage vennootschapsbelasting van 12,5 procent. Dat is twee keer zo laag als in Nederland en bijna drie keer zo laag als in de Verenigde Staten. Voor de grote multinationals is Ierland zo mogelijk zelfs nog veel gunstiger, als ze er een dochteronderneming hebben. Amerikaanse bedrijven hoeven in de VS alleen belasting te betalen over bedrijfsonderdelen die in de VS zijn ingeschreven. Daarom hebben onder meer techreuzen als Apple, Facebook, Google en Microsoft niet geheel ontoevallig een dochteronderneming in Ierland waar alle buitenlandse winst terechtkomt, want Ierland heft vervolgens alleen vennootschapsbelasting over bedrijven die in Ierland worden bestuurd en gecontroleerd.

De Ierse dochterondernemingen van multinationals worden weer – niet geheel ontoevallig- bestuurd door andere dochterondernemingen die in belastingparadijselijke ministaatjes huizen waar niet of nauwelijks vennootschap wordt geheven.

De Ierse minister Noonan meldt aan de Wall Street Journal dat de ‘agressieve manier van belasting plannen door multinationals’ veel reputatieschade heeft toegebracht (niet alleen aan Ierland) en hoopt dat andere landen Ierland volgen in het vernieuwen van belastingregels die voor het ‘tijdperk internet’ zijn geschreven. Noonan hoopt dat de landen samen ervoor kunnen zorgen dat bedrijven als Google en Facebook in de toekomst moeilijker belasting kunnen ontwijken door het terecht te laten komen in belastingparadijzen als Bermuda en de Kaaimaneilanden.

Inmiddels zouden de bedrijven – uiteraard- druk bezig zijn met een strijdplan tegen de aangekondige regels.