Spring naar de content

Heel politiek Den Haag wist van EU-heffing van 642 miljoen

Laten we voor het gemak veronderstellen dat politiek Den Haag wordt bevolkt door ter zake kundige en gemotiveerde mensen. In elk geval is dat wat u mocht verwachten toen u op dit gezelschap uw stem uitbracht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Laten we voor een nog groter gemak veronderstellen dat politiek Den Haag – hoewel verdeeld tussen voor- en tegenstanders van Brussel en een al te verenigd Europa – weet,  of in elk geval kan en zou moeten weten, hoe globaal de spelregels voor participatie luiden. Elke Nederlander weet wat zijn maandelijkse en dus jaarlijkse huur is. Of zijn hypotheeklast. En in dat laatste geval: wat zijn rentevoet is. Politiek Den Haag hoort dus gewoon te weten op welke voorwaarden wij in dat Europese huis wonen.

Op donderdag 6 maart j.l. om 10:00 uur maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend hoe het ons land vergaat sinds 2010 als gerekend wordt met de nieuwe internationale methodologische richtlijnen voor berekening van het Nationaal Product.

Direct werd duidelijk dat we als land in 2010 ruim 44 miljard méér hadden ‘gemaakt’ met z’n allen. Onze economie bleek zomaar fors groter, als gevolg van een verplichte nieuwe statistische richtlijn waar ook andere Europese landen mee te maken kregen.

Wat in 2010 zo was, was ook zo in 2011, 2012 en 2013. Politiek Den Haag wist in elk geval het goede nieuws te melden: opeens was het begrotingstekort kleiner. Dat wordt immers berekend als percentage van dat Nationaal Product.

Wat ook berekend wordt als percentage van het BBP, is de bijdrage aan de EU. Volgens de oude methode droeg Nederland in 2010 zo’n 5,6 miljard af. We krijgen ook weer geld terug, in de vorm van  Europese steun voor bijvoorbeeld boeren – maar dat is hier even niet van belang.

Als het CBS dus in maart 2014 bekendmaakt dat onze economie in 2010 ruim 7 procent groter blijkt te zijn geweest, dan moet je er globaal rekening mee houden dat onze afdracht dat ook zal worden. Er zijn ongetwijfeld allerlei afrondende factoren aan de orde want zo eenvoudig als ik het voorstel is het niet. Maar dat het om honderden miljoenen per jaar zou gaan, kon iedereen toen al weten.

Als politiek Den Haag nu ‘geschokt’ reageert, kan dat alleen een schok zijn vanwege het eigen onbenul. Dat Dijsselbloem z’n ambtenaren aan het rekenen heeft gezet – al een week lang – is een ridicule uitspraak om de burgers te laten wennen aan wat gewoon gaat gebeuren. En dat oppositieleider Emile Roemer nu roept dat hij vermoedt dat het kabinet het allemaal al lang wist maakt hem tot niet meer dan een querulant. Ook Roemer wist het. Of kon en dus moest het weten.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, SBM, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.