Schokkend: IS werft jonge vrouwen voor jihad via social media

Drie tienermeisjes uit de Amerikaanse staat Colorada die op weg waren naar Syrië om zich aan te sluiten bij de Jihad zijn door Duitse autoriteiten gestopt op het vliegveld van Frankfurt. De drie zijn echter geen uitzondering. Steeds meer jonge vrouwen -ook uit Nederland– zijn enthousiast over de Islamitische Staat en vertrekken als “zusters van de jihad” naar Irak of Syrië.

Deskundigen waarschuwen dat IS-leden in opdracht van hun leider, Abu Bakr al-Baghdadi, met alle macht proberen om vrouwen en meisjes voor zich te winnen. De rol die social media in deze propaganda-oorlog spelen krijgt in het Westen slechts weinig aandacht. Volgens Melanie Smith van het International Centre for the study of Radicalisation worden velen gelokt door oproepen van andere vrouwelijke jihadisten om bij te dragen aan de opbouw van een nieuwe fundamentalistisch islamitische staat. De vele posts op internet waarin de vrouwelijke jihadisten verkondigen hoe gelukkig ze zijn dat ze in een islamitisch land leven werken prikkelend. Lange blogs bieden praktische tips en motivatiehulp voor toekomstige vrouwelijke Syriëgangers.

Inmiddels zijn al honderden vrouwen, veelal begin 20, naar Syrië vertrokken. In tegenstelling tot hun voorgangers, de eerste ronde vrouwelijke jihad-rekruten die fervent en langdurig aanhanger van de strikte islamitische leer zijn, staan deze vrouwen geenszins te boek als radicaal. Ze worden gelokt door het avontuur, het idee een rechtvaardige oorlog te voeren en het romantische beeld te kunnen trouwen met een heldhaftige buitenlandse strijder.

Volgens Smith is het niet de bedoeling dat deze vrouwen zich in de gewapende strijd storten. “Ondanks geruchten en de op internet circulerende foto’s van vrouwen in niqab met kalashnikov, is het zeer onwaarschijnlijk dat er vrouwelijke batallions bestaan. Ze dienen vooral een hoger doel: hun aanwezigheid moet een hele nieuwe generatie strijders aantrekken door het beeld over te brengen dat IS geen terreurgroepering is, maar een staat bij welke alle moslims zich aan zouden moeten sluiten. En daarnaast moeten de vrouwen natuurlijk trouwen met de strijders en het huishouden doen”, aldus Smith. Volgens de bloggende jihadist Aqsa Mahmood zijn niet alle meisjes hier gelukkig mee. “Vooral de jongere willen -ook- vechten.” Maar ze beseffen dat ze zich te schikken hebben naar de wens van de autoriteiten. En die komt volgens Mahmood neer op het opvoeden van “kinderen van Allah”. Andere bronnen rapporteren juist dat vrouwelijke jihadisten wel betrokken zijn bij geweld. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor het op gang houden van bordelen waar IS strijders Yezidi vrouwen kunnen verkrachten. Ook Mahmood zou hiertoe behoren.

Tot dusver werd er altijd van uitgegaan dat de aanwezigheid van vrouwen een remmende werking op de radicalisatie van mannen zou hebben. Volgens Sara Khan van mensenrechtenorganisatie Inspire is dit echter onjuist. “In de westerse wereld worden vrouwen vaker slachtoffer van Islamofobie dan mannen, mede door hun onderwijsachterstand en gebrek aan werk. Ze zijn onderdeel van de 9/11 generatie en krijgen steevast te horen dat ze een probleem zijn.” Het geeft hun het gevoel dat hun groot onrecht aan wordt gedaan. Deze jonge vrouwen zoeken naar houvast, het gevoel ergens bij te horen. IS schijnt hun dit te bieden,” aldus Kahn.