Spring naar de content

Russische roebel op dieptepunt sinds invoering euro

Het gaat niet goed met de roebel. De Russische munt staat op een historisch dieptepunt. Sterker, sinds de invoering van de euro heeft de munt nog nooit zo laag gestaan ten opzichte van onze munt. De roebel is namelijk grotendeels afhankelijk van de olieprijs en die maakt een behoorlijke uitglijder. De prijs van een vat olie is namelijk gedaald van 115 dollar in juni naar 86 dollar nu. En dat heeft te maken met de rol van Rusland in de Oekraine.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Ondernemers lopen miljoenen euro mis door de Europese boycot van Rusland. Niet alleen hier in Nederland, maar zeker ook in Rusland zelf. Veel bedrijven willen ook geen risico meer nemen door in Rusland te investeren en de vraag naar buitenlandse valuta van Russische firma’s is uitgesloten van de internationale kapitale markten. De olieprijs staat ook al enige tijd onder druk, door zorgen over de wereldwijde economie en geopolitieke onrust. Olie en gas vormen samen ruim 70 procent van het Russische budget. Een combinatie van de economische sancties tegen Rusland en de daling van de olieprijs, zorgen ervoor dat de roebel zoveel in waarde gedaald is. Op dit moment zijn 54 roebels 1 euro waard, zoals in onderstaande grafiek duidelijk wordt.

roebel640

(Foto via Business Insider)

Het Britse olieconcern BP laat vandaag ook weten het derde kwartaal veel minder winst geboekt te hebben. Het bedrijf schrijft dat toe aan de zwakke Russische roebel en waarschuwde in juli al dat het last zou krijgen van de sancties van de EU en de VS tegen Rusland. BP is een van de grootste exporteurs van Russische olie.

Daar ligt ook gelijk een groot deel van het probleem. Rusland moet het qua belastinginkomsten voor een groot deel hebben van de olie-export. Het Kremlin kan de uitgaven alleen dekkend maken als de olie voor minimaal zo’n 90 dollar per vat verkocht wordt. Dat is nu niet het geval, waardoor er een verlies optreedt voor de Russische overheid. Die wordt zo gedwongen om leningen te vergroten of om meer te bezuinigen. Het Russische parlement heeft inmiddels de ontwerpbegroting voor 2015 – 2018 goedgekeurd. Die is gebaseerd op 100 dollar per vat olie, het opheffen van de Westerse sancties in 2015 en een versnelling van de economische groei volgend jaar. Maar dat lijkt nu allemaal nog een behoorlijke ver-van-mijn-bed-show voor de Russen, want de begroting is gebaseerd op een alternatieve, niet zo realistische economie.

poetin640

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietbeoordeling voor Rusland afgelopen vrijdag in ieder geval alvast verlaagd. Moody’s ziet weinig economische groei in de nabije toekomst en ook de uitstroom van kapitaal en de lagere olieprijzen zijn daar de reden voor. Rusland zelf zegt overigens dat de verlaging van Moody’s geen effect zal hebben op de economie. Hoe deze kwestie uiteindelijk zijn weerslag zal vinden op de Russische president Poetin, is ook niet duidelijk. De man zit nog stevig in het zadel en lijkt zich vooralsnog van niemand wat aan te trekken.