Deze drijvende gasterminal moet Baltische staten vrijwaren van Russische expansie

Op maandag 27 oktober ging hij dan eindelijk voor anker voor de kust van het Litouwse Klaipeda: een drijvende vloeibaar gasterminal, die garant moet staan voor de Baltische energievoorziening.

De langverwachte komst van het schip, dat de toepasselijke naam The Independence draagt, werd door de lokale bevolking met groot enthousiasme begroet. Het 294 meter lange, 46 meter brede en 47 meter hoge schip telt 4 opslagtanks die gezamenlijk goed zijn voor 170.000 kubieke meter gas en wordt geacht de Balitische afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen.

“Dit is een strategische geopolitiek project dat de toekomst van de hele regio kan bepalen”, sprak de de Litouwse president Dalia Grybauskaite. ”Litouwen zal garant staan voor de energievoorziening van de gehele regio. Niemand zal ons nog de prijs van gas dicteren. Of onze politieke wil kopen”, aldus Grybauskaite.

Meer dan een derde van de Litouwse energie komt voort uit aardgas. Tot voor kort waren Litouwen en de Baltische buurlanden voor hun gasvoorziening door historische en geografische redenen volledig afhankelijk van Rusland. En terwijl aardgas via pijpleidingen te transporteren is, kan vloeibaar gas (LNG) over zee vervoerd worden. Maar om LNG -een mengsel van methaan en restgassen- daadwerkelijk te kunnen importeren is een terminal noodzakelijk.

Litouwen bestelde het terminalschip al in 2011. Met de OekraĆÆense crisis, die een oorlogszuchtig Moskou liet zien dat haar invloedssfeer tracht uit te breiden in het achterhoofd, is de komst van The Independence dus precies op tijd. De terminal moet voor het einde van 2014 volledig operationeel zijn. Het Litouwse gasbedrijf Litgas tekende hiertoe een vijfjarige overeenkomst met het Noorse Statoil dat vanaf 2015 540 miljoen kubieke meter gas per jaar moet leveren.

De Europese Commissie liet onlangs een stress-test uitvoeren naar de veerkracht van het Europese gassysteem. Die toonde aan dat de LNG-terminal in Klaipeda en gevolgen van een verminderde gastoevoer uit Rusland grotendeels opvangt.

Volgens de Litouwse presidentiƫle persdienst, kan de LNG-terminal bij Klaipeda voorzien in ongeveer 90 procent van de gasbehoefte van Litouwen, Letland en Estland.

“Zodra de LNG-terminal in Klaipeda in bedrijf is gesteld wordt de gasvoorziening aan alle klanten, de industrie en de particuliere huishoudens, in alle drie de Baltische staten onder alle omstandigheden en in alle scenario’s gewaarborgd.