Spring naar de content

Anti-verouderingsmedicijn lijkt te werken, maar moeten we dat wel willen?

“In deze wereld is eigenlijk niets zeker, behalve de dood en belastingen.” Deze gevleugelde woorden van Benjamin Franklin zijn anno 2014 nog steeds relevant. Want hoewel door de eeuwen heen het doodgaan steeds verder uitgesteld kon worden, geven we uiteindelijk nog steeds de pijp aan Maarten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

En dat blijft vermoedelijk wel zo; alleen in het verouderingsproces voorafgaand aan het sterven valt verbetering te halen. Niet door middel van een mythische fontein der jeugd of steen der wijzen, maar op moleculair gebied.

Een groep wetenschappers van de Amerikaanse Harvard University en de Australische University of New South Wales heeft nu een doorbraak bereikt bij muizen. Door toediening van een anti-verouderingsmedicijn op basis van het co-enzym NAD+ werd de veroudering in de spieren van de diertjes drastisch verminderd.

Een van de consequenties van ouder worden is het onvermogen om spiercellen te vernieuwen. Insulineresistentie speelt daarbij een grote rol. Als de cellen immers slecht insuline kunnen opnemen, komt ook de voeding van de cel, door glucose, in het gedrang. Met als resultaat dat cellen afsterven.

Na het toedienen van NAD+ werd dit proces flink verminderd, en kregen de oude knaagdieren een nieuwe jeugd. Volgens de wetenschappers is het effect van de toediening te vergelijken met een zestiger die de fysieke kracht van een twintiger heeft.

Dat klinkt zeer veelbelovend, maar het zal toch nog wel enige duren voordat er testen op mensen gedaan mogen worden. Het team onderzoekt nu eerst allerlei mogelijke bijwerkingen van het medicijn.

Blijft natuurlijk de vraag of het wel ethisch verantwoord is om een leven zo lang mogelijk te rekken, misschien zelfs uiteindelijk tot onsterfelijkheid. Vanuit het oogpunt van de wetenschappers is het geoorloofd: “Sommige mensen zeggen dat wij voor God spelen, maar dat werd honderd jaar geleden ook gezegd bij de uitvinding van de antibiotica,” aldus een van de wetenschappers tegenover de Australische nieuwszender ABC.

Wat vindt u? Zou u zelf een anti-verouderingsmedicijn willen gebruiken om zo lang mogelijk te leven?

Onderwerpen