Spring naar de content

Fascinerend: deze ondergrondse airbags moeten Groningse aardbevingen opvangen

De onrust in Groningen is groot. Waar de bevingen als gevolg van het oppompen van aardgas eerder vooral in dunbevolkte gebieden plaatshadden, was er recent ook een beving te voelen in het centrum van de gelijknamige hoofdstad.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De bekoelde reactie van minister Henk Kamp dat dit een ‘fact of life’ deed niet veel goed: Groningers (en daarbuiten) maken zich zorgen om de veiligheid van de provincie en zoeken naar oplossingen.

Het Groningse bouwkundig adviesbureau Archipunt zegt nu een oplossing te hebben gevonden: ondergrondse airbags. In bijvoorbeeld het dorpje Middelstum kunnen volgens Archipunt op zo’n 10 tot 15 meter onder grond, over een lengte van zo’n 2,5 kilometer, kunststof luchtzakken kunnen worden geplaatst. Die zijn in staat om een beving met een kracht van 5 op de schaal van Richter te verminderen tot 3.5.

Foto via RTV Noord
Foto via RTV Noord

Onderzoek van de TU Delft zou hebben uitgewezen dat het plaatsen van de airbags en het versterken van de grond tussen de luchtzakken en het aardoppervlak haalbaar is. Er hangt wel een prijskaartje aan: voor het dorpje Middelstum zou het om 30 miljoen euro gaan, wat neerkomt op 27.000 euro per woning. Dat klinkt als veel geld, maar zou goedkoper zijn dan het individueel verstevigen van huizen. Het plan dat is opgesteld met een in ondergrondse leidingen gespecialiseerd ingenieursbureau is ingediend bij de NAM.

Een interview met de Archipunt kunt u terugluisteren via RTV Noord.

Foto via RTV Noord
Foto via RTV Noord