Gaat Frankrijk morgen wel of niet een oorlogsschip aan Rusland leveren?

Ondanks dat de relatie tussen de EU en Rusland sinds de Oekraïne-crisis op scherp staat, levert Frankrijk oorlogsschepen aan de Russen. De Russische vice-premier Dmitry Rogozin publiceerde een brief op zijn Twitter-pagina, waarin de de Franse scheepsbouwer DCNS het Russische staatsbedrijf Rosoboronexport uitnodigt voor de feestelijke overhandigingsceremonie van een Mistral oorlogsschip op 14 november.

Volgens berichtgeving van de gerenommeerde New York Times zal de overhandiging van het helikopter-vliegdekschip plaatsvinden in het Franse St Nazaire en is het de eerste van in totaal twee leveringen. De overeenkomst zou volgens de New York Times in 2011 tot stand zijn gekomen onder bemiddeling van de toenmalige Franse president Sarkozy. De Mistral schepen dienen voor het transport van helikopters, troepen en landingsvaartuigen en stellen Rusland in staat naburigelanden over zee aan te vallen.

De Franse autoriteiten zijn door het lekken van de deal in verlegenheid gebracht, omdat de Mistral deal niet in lijn is met de de sancties die de gezamenlijke EU-lidstaten Rusland hebben opgelegd in reactie op de oorlog in Oekraïne. Parijs probeert de levering dan ook te ontkennen. Een woordvoerder van scheepsbouwer DCNS gaf volgens het Franse Le Monde in een eerste reactie te kennen dat de Mistral levering nog niet bevestigd zou zijn, omdat de benodigde exportvergunningen nog niet afgegeven zijn. De Franse minister van Begroting Michel Sapin zei volgens RTL-radio dat “Rusland nog niet voldoet aan de voorwaarden voor de levering van de Mistral schepen”. Hiervoor zou een terugkeer naar de normaliteit in de relatie tussen Oekraïne en Rusland vereist zijn.

Hoewel het dus nog niet zeker is of de deal -waarmee 1,2 miljard euro gemoeid gaat- door zal gaan, weet EUobserver te melden dat Russische matrozen al sinds de afgelopen zomer in St Nazaire zijn om te trainen op het gebruik van de Mistral. EUobserver baseert zich op Le Parisien, die in haar printeditie zou meldden dat zo’n 360 Russische mariniers begonnen zijn met oefeningen en training aan boord.

Ondertussen meldt de NAVO steeds vaker hoe Russische bommenwerpers het Europese luchtruim aftasten, meermaals en grootschalig zelfs in de afgelopen weken. Russische bommenwerpers, straaljagers, en tankvliegtuigen werden gesignaleerd boven de Atlantische Oceaan, de Noordzee, de Zwarte Zee en de Oostzee, aldus de NAVO. Hoewel er slechts incidenteel sprake was van inbreuk in het Europese luchtruim, zouden Russische vliegtuigen wel hun transponders hebben uitgeschakeld en zich schuil hebben gehouden voor de luchtverkeersleiding, met het gevaar op botsingen met burgervliegtuigen. Minstens drie keer sinds september zouden Russische vliegers het luchtruim van Litouwen ingevlogen zijn, waar ze werden afgevangen door Canadese CG-18 Hornets.

De spanning in de lucht maakt dat het uitlekken van de Mistral levering nog meer in een kwaad daglicht komt te staan. Volgens de New York Times is het aan de Franse president François Hollande om een politiek signaal af te geven en de levering te annuleren. “De Russische provocaties in het Europese luchtruim helpen niet om de relaties tussen de NAVO en Rusland te verbeteren. Ze dragen niet bij aan het deëscaleren van de situatie in Oekraïne. Aan de leveringsvoorwwaarden wordt daardoor niet voldaan”, aldus de krant. Van de andere kant zal het eenzijdig opzeggen van dergelijke miljardenafspraken de verhoudingen geen goed doen. De toch al impopulaire Hollande zit in een lastige spagaat.