Spring naar de content

‘Waarachtige meesterproef’ brengt Stefan Hertmans AKO Literatuurprijs

De Vlaming Stefan Hertmans heeft donderdag de AKO Literatuurprijs gewonnen voor zijn boek Oorlog en terpentijn. Dat werd bekendgemaakt in het tv-programma Nieuwsuur, de uitreiking vond plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Volgens de jury levert Hertmans met het boek ,,zijn late meesterproef, die nu al de status van een klassieker heeft”.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De jury stond onder leiding van voormalig PvdA-leider en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen. Naast Hertmans waren de volgende boeken genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2014:

Wessel te Gussinklo: Zeer helder licht (Koppernik)
Guus Kuijer: De Bijbel voor ongelovigen (2) (Athenaeum-Polak & Van Gennep)
Tom Lanoye: Gelukkige slaven (Prometheus)
K. Schippers: Voor jou (Querido)
Frank Westerman: Stikvallei (De Bezige Bij)

Hertmans ontvangt 50.000 euro, een bedrag dat ter beschikking is gesteld door de Stichting Jacques de Leeuw. Verder krijgt de winnaar een sculptuur van Eugène Peters. Het winnende boek gaat over zijn grootvader, die op zijn 17e als militair terechtkomt in de hel van de veldslagen van de Eerste Wereldoorlog. Hertmans gaf aan ‘helemaal verrast’ te zijn dat hij in de prijzen viel. Hij bedankte onder meer zijn vader die ‘de laatste getuige was van een verdwijnende wereld’. Hertmans gebruikte de dagboeken van zijn vader om het boek te construeren. Daarover ontstond enige ophef: eind maart van dit jaar vroeg Arnon Grunberg zich in een essay in NRC Handelsblad af of de oorlogsdagboeken van zijn grootvader waarop Hertmans zich baseert niet verzonnen zijn.

Daarop reageerde Hertmans tegenover De Standaard: “Misschien heeft mijn grootvader het niet letterlijk zo geschreven, maar het is wel waarachtig wat er staat. (…) Ik heb Arnon laten weten dat hij wel iets op het spoor is, maar dat het anders zit dan hij denkt. De cahiers zijn echt.’

Bij de prijsuitreiking wees Hertmans er nog eens op dat er geen sprake was van vervalsing, maar dat hij de vraag die Grunberg opwierp – is een boek waardevoller als het verzonnen of waar gebeurd is? – een interessante vindt. Voor meer achtergrond wijzen wij u graag op de bijdrage die onze columnist Ann De Craemer aan dit debat leverde.

Bekijk hieronder de uitreiking en het dankwoord van Stefan Hertmans.