Spring naar de content

Koerden claimen dat IS 200.000 strijders heeft

Volgens de CIA beschikt Islamitische Staat over 31.000 strijders in Syrië en Irak. De Koerdische strijdkrachten denken daar anders over: zij claimen dat het werkelijke aantal ondertussen op een ontluisterende 200.000 ligt. Hebben ze gelijk?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerben Vlasveld

Het zou niet voor het eerst zijn dat de schatting van het aantal soldaten dat onder de zwarte IS-vlag strijdt naar boven wordt bijgesteld. Afgelopen zomer dacht de CIA nog met ‘slechts’ 10.000 strijders te maken te hebben, een aantal dat gedurende de opmars van de terreurgroep al vlug moest worden bijgesteld naar het dubbele of zelfs driedubbele (grove schatting).

Een destijds genoemde reden voor deze sterke stijging in het aantal IS-soldaten was de vestiging van een islamitisch kalifaat dat sympathisanten van heinde en verre aantrok. Om een beeld te geven: halverwege september vochten al 15.000 buitenlanders in Syrië als lid van verschillende rebellengroeperingen, waarvan een groot deel voor IS. Maar volgens de overheid van de Koerdische autonome regio heeft de terreurgroepering ondertussen véél meer leden geworven onder de lokale bevolking, en gaat het om 200.000 tegenstanders.

IS focust volgens de Koerden op het rekruteren van nieuwe leden in veroverde gebieden. Dankzij de grote terreinwinst die de groepering de afgelopen periode boekte, kunnen strijders nu in principe worden gerekruteerd uit een lokale bevolking van maar liefst 12 miljoen inwoners.

Hoewel de Koerdische overheid geen bewijs heeft voor zijn beweringen en belang heeft bij het afschilderen van IS als een grote bedreiging – het zou ze zomaar meer buitenlandse steun kunnen opleveren – staat vast dat IS zijn terrein uitbreidt en daardoor op grotere schaal kan rekruteren.

Terwijl de westerse media de afgelopen weken een merkwaardige tunnelvisie ontwikkelden voor al wat er in Kobani gebeurde – een door IS belegerd Koerdische stadje aan de Turks-Syrische grens – heeft IS zijn opmars in Syrië en Irak doorgezet. Naast de Koerden stelt ook de nationale Irakese overheid dat IS snel in omvang toeneemt, volgens een overheidsrapport neemt het aantal IS-volgelingen in een nieuw veroverde regio in een kort tijdsbestek met een factor vijf à tien toe. Mocht de Koerdische claim over de huidige omvang van IS niet kloppen, dan is het gezien de voortdurende opmars van de terreurgroep niet ondenkbaar dat een dergelijk aantal in de toekomst werkelijkheid wordt.

Het klaarblijkelijke onvermogen van het westen en bondgenoten om de groeiende organisatie te stoppen met behulp van precisiebombardementen doet twijfels rijzen over de effectiviteit van de militaire strategie. John Kirbie, een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie, gaf in september al aan dat de strijd zich niet moest beperken tot militaire acties, het ‘gaat ook om het vernietigen van hun ideologie.’

Hoe men iets abstracts als een persoon zijn denkbeelden precies ‘vernietigt’ laat hij in het midden, maar of dat met bommen lukt is zeer de vraag.

Onderwerpen