Hoe Herman Ze German Engeland verovert

Duitsers zijn trots op hun worsten. En blijkbaar terecht, want een Duits koppel laat zien hoe je met de Duitse currywurst (en bratwurst en bockwurst) Londen culinair kan veroveren.

Azadeh Falakshahi en Florian Frey komen uit het Zwarte Woud. Eigenlijk wilden ze in Londen iets met fotografie gaan doen, maar het liep anders. Onlangs openden ze in het Londense stadsdeel Fitzrovia al hun derde Duitse worst-restaurant. En bij hun mini-keten, Herman Ze German, loopt het rond lunchtijd storm. Bratwurst, bockwurst en natuurlijk de Berlijnse currywurst behoren tot het assortiment, evenals als sauerkraut en bier. Uiteraard gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. En de Britten smullen ervan. Vooral de currywurst, verkrijgbaar met vier verschillende pikante sauzen, is bij de Londense clientèle een groot succes. De uitbaters hebben naar eigen zeggen dan drie jaar aan de receptuur gewerkt, totdat de sauzen perfect waren.

Hoewel Londen over een keur aan eetgelegenheden beschikt, zijn ze bij Herman Ze German niet bang voor de concurrentie. Duitsland is hot in Engeland. Modellen als Claudia Schiffer en Heidi Klum, automerken als VW en Audi, maar ook de stabiele economie dragen bij aan de Duitse populariteit. Bovendien blijken beide landen qua eetcultuur helemaal niet zo ver uit elkaar te liggen. Kijk maar naar de overeenkomsten tussen het English breakfast met sausages en de Duitse worsten, of tussen de Engelse pint of ale en het Duitse Maß Bier.

In hun etablissementen spelen Falakshahi en Frey graag met stereotypen en slagen ze er tegelijkertijd in een hip sfeertje te creëren. De gasten zitten op kermisbankjes, de muren zijn versierd met gehaktmolens, en op de toiletten kan er naar Duitse sprookjes worden geluisterd. Op de kaart staan gerechten als Schni-Po-Sa (Schnitzel, Pommes, Salat) en het koolhydraatvrije No carbs Fräulein. De bedrijfsnaam is ontleend aan een vriend die in zijn studententijd door zijn Engelse medestudenten steevast Herman the German werd genoemd, en het lidwoord is fonetisch gespeld volgens de Duitse uitspraak. De meeste Britten stellen het wel op prijs dat deze twee Duitsers hun humor kunnen waarderen. Regelmatig blijven voorbijgangers staan om gniffelend een foto van het logo te maken.

Op een bord bij het raam staat ‘Yes, we really are German’. Veel klanten twijfelden aanvankelijk aan hun herkomst, omdat Falakshahi en Frey niet aan het standaardbeeld van de Duitser voldoen. Niet zo vreemd, want Falakshahi is van Iraanse oorsprong, al kwam ze reeds op jonge leeftijd naar Duitsland.

Voorlopig gaat de groei van Herman Ze German nog wel even door. Het paar, dat de eerste zaak begon uit onvrede over de Engelse worsten, die ze lang niet zo lekker vonden als die uit de Heimat, is van plan binnenkort nog meer filialen te openen. En misschien gaan hun worsten ook de Britse supermarkten veroveren, die al belangstelling zouden hebben getoond.