Spring naar de content

Bizar: Amerikaanse documaker laat zich ‘uit liefde’ opeten door anaconda

Paul Rosolie is een groot slangenliefhebber. Dat hij zich vrijwillig door een anaconda liet opeten voor een Discovery-documentaire, klinkt dan ook wat tegenstrijdig. Dierenbeschermers waren woest over zijn actie, Rosolie ontving meerdere doodsbedreigingen. Zelf ziet hij echter alleen maar positieve kanten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

De documentairemaker verdiepte zich tien jaar lang in de anaconda, één van de gevaarlijkste slangensoorten ter wereld. Hij werd gebeten en zelfs een keer gewurgd, maar dat bleek geen reden om wat voorzichtiger aan te doen. In tegendeel: afgelopen zomer liet hij zich vrijwillig door een twaalf meter lange anaconda opeten.

Waarom? Zou iemand die zo gek is op slangen, de beesten niet juist met rust moeten laten? Rosolie gelooft van niet. In een interview met de New York Post verklaart hij dat hij in eerste instantie wilde shockeren. De slangenliefhebber denkt dat dit de methode is om de slechte staat van het Amazonegebied het beste onder de aandacht te brengen. “Wanhopige tijden, wanhopige maatregelen. Ik probeer mensen te laten zien wat er allemaal gebeurt in de Amazone”.

En dus trok hij met een cameraploeg naar Peru, waar wekenlang werd gezocht naar de ‘ideale kandidaat’. Het werd uiteindelijk een vrouwtjesanaconda van 12,5 meter lang en met een gewicht van 200 kilo -er waren 12 mannen voor nodig om het dier te vangen. Rosolie trok een ‘slangenbestendig’ pak aan, uitgerust met camera’s, smeerde zich in met varkensbloed om de aandacht van het dier te trekken, en liet zich door de gevaarlijke slang opslokken. Meer dan deze sneak preview hieronder is voorlopig niet te zien: de ‘show’ wordt op het Amerikaanse Discovery Channel uitgezonden.

Hoewel Rosolie zijn verhaal mooi weet te verpakken, lijkt het eerder alsof hij vooral aandacht wil voor hem als persoon, in plaats van voor de Amazone. “Ik ben de kerel die de jungle inging om die dingen [de slangen, red.] te beschermen.”