Spring naar de content

Humor: Camiel Eurlings vergelijkt zichzelf met Sven Kramer die verkeerde baan pakt

Voormalig CDA-minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings heeft een moeilijke periode achter de rug. Nadat de golden boy van de christendemocraten de politiek had verlaten om CEO van KLM te worden, stond hij na een jaar weer op straat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Dat ging met een hoop roddel en achterklap gepaard. Hij had de bijnaam Mister no show, ‘verbruikte’ een groot aantal secretaresses in zijn korte periode, zou last hebben van driftbuien en vooral: de manier waarop hij op buitenlandse reizen de bloemetjes buiten zette en telkens de roddelbladen sierde, beschadigden Eurlings in zijn rol als bestuurder.

Maar daar wil de Limburger zelf niks van weten. In de Volkskrant tracht Eurlings zijn teflonlaag op te poetsen en stelt hij dat het KLM-debacle hem op geen enkele manier kwaad doet:

Littekens? Nee, totaal niet. Ik denk dat veel mensen ups en downs kennen in het leven. Soms zit het erg mee, soms zit het even tegen,” aldus de gewezen CEO. We moeten zijn falen dan ook vooral zien als een onhandige keuze. “Ik heb in die dagen wel moeten denken aan topsporters die net een medaille missen, omdat ze de verkeerde baan pakken. Ik heb daar met Sven over gesproken, over zijn voorval.”

camielDe vergelijking van Eurlings is nogal curieus, omdat hij op meerdere punten mank gaat: Kramer viel de fout niet aan te rekenen omdat hij de verkeerde baan in werd ingestuurd door zijn trainer, terwijl Eurlings zelf de keuze voor de KLM had gemaakt. Ook was er voor Kramer geen redden meer aan nadat hij erachter was gekomen dat hij verkeerd reed, terwijl Eurlings een jaar de tijd had om zichzelf op het juiste spoor te krijgen bij de blauwe familie. En in hoeverre is ‘eruit getrapt worden bij KLM’ hetzelfde als ‘net een medaille missen’?

Geestig wordt Mister no show als hij constateert dat ‘het nadeel van de verloren baan voor mij ook een voordeel heeft: ik zit ruimer in mijn tijd’. Eurlings is bovendien niet van plan meer zo hard te gaan werken als voorheen. “Wat ik zakelijk straks ook ga doen, dat wil ik wel zo houden.”

Wat Camiel Eurlings betreft is het dus nieuwe ronde, nieuwe kansen. En dat is begrijpelijk, want de CDA’er is nog jong (41 jaar) en kan zich niet met erebaantjes naar zijn pensioen loodsen.

Alleen die vergelijking met Sven Kramer is om nog een reden ongelukkig gekozen. Eurlings: “Hij moest (Kramer na zijn foutieve baanwissel op de olympische 10 kilometer in 2010, red.) vier jaar wachten op een nieuwe kans. Ik heb wat dat betreft een mooiere positie. Ik kan dat sneller rechtzetten.”

Het is te hopen dat Eurlings niet het spoor van Kramer volgt bij dat rechtzetten. Het schaatsicoon verloor in Sotsji, waar hij zich na vier jaar voorbereiding hoopte te revancheren op de 10 kilometer, van Jorrit Bergsma. Bovendien bleek het lichaam van Kramer eigenlijk niet geschikt voor het rijden van 10 kilometers en moet hij zich momenteel noodgedwongen omscholen tot 1500 meter specialist – waar hij nu een middenmoter is.