Rusland herstelt militaire dolfijnenbrigade in actieve dienst

Het Russische persbureau Sputnik meldt dat het Russische leger haar oorlogsdolfijnenbrigade in actieve dienst heeft hersteld. Eerder ontkende het Russische persbureau Interfax nog het gebruik van de zeezoogdieren voor militaire doeleinden.

Maar Sputnik meldt nu dat het trainingsprogramma met dolfijnen door Rusland is hervat. Het programma vind zijn oorsprong in de jaren zestig in de Sovjet-Unie, maar werd met het uiteenvallen van de communistische staat overgedragen aan Oekraïne. Rusland zelf heeft nadien niet meer actief getraind met dolfijnen. Maar met de annexatie van de Krim kwamen de dolfijnen en enkele zeeleeuwen -ondanks protesten uit Kiev- in Russische handen. En sinds kort traint Rusland ook weer actief met de zeedieren.

De eerste oefening van de dolfijnen in de Zwarte Zee zou volgens Russische bronnen voorspoedig verlopen zijn; een dolfijn wist op zestig meter afstand een nepmijn te ontdekken. Een medewerker van dolfinarium Harderwijk beaamt desgevraagd dat dolfijnen makkelijk te trainen zijn en uitermate geschikt voor het opsporen van mijnen en vijandelijke duikers. Het voordeel van dolfijnen boven de conventionele sonar is dat laatstgenoemde vaak niet in staat is om kleine objecten te herkennen in drukke wateren zoals havens.

Nu de Zwarte Zee met de Russische Krim-annexatie vanuit militair oogpunt een focusgebied is geworden, neemt ook de kans toe dat Russische en Amerikaanse zeezoogdieren gaan botsen in de Zwarte Zee; de VS hebben namelijk eveneens een trainingsprogramma, bestaande uit minstens 75 mijnenopsporende dolfijnen. Verschillende hiervan zouden reeds tot inzet zijn gekomen in de Golfoorlogen.

Het inzetten van dieren ten behoeve van militaire operaties is niet nieuw. Legendarisch zijn de door kamikaze-duiven bestuurde vliegtuigbommen, een programma uit de Tweede Wereldoorlog, dat evenwel nooit tot actieve inzet kwam. Of de dolfijnen nog andere taken hebben dan mijnen en duikers opsporen is niet duidelijk. Door de geheimzinnigheid die rond het trainingsprogramma hangt bestaan er geruchten dat dolfijnen ook getraind worden om mijnen te leggen, vijandige duikers aan te vallen of zelfs kamikaze acties uit te voeren op onderzeeërs.