Spring naar de content

De vijf mooiste momenten van RTL Late Night in 2014

Anderhalf jaar concurreert Humberto Tan met RTL Late Night inmiddels succesvol met Jeroen Pauw (tot de zomer nog als duo met Paul Witteman). Het eerste kalenderjaar is volgemaakt en er is genoeg gebeurd. Voor kritische interviews hoef je misschien niet bij Tan te zijn, het programma weet wel de juiste gasten uit te nodigen die bij tijd en wijle een kritische noot kunnen kraken. HP/De Tijd selecteerde de beste fragmenten van RTL Late Night in 2014.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Alleen topartiesten komen bij Late Night, dat zei Tan. Voor onbekend talent zal het programma niet snel ruimte bieden. Wat betreft internationale topartiesten haalde RTL Late Night Pharrell Williams en One Direction binnen en kwam onder meer Sam Smith langs. De uitzending met een filosoferende en openhartige Pharrell stak met kop en schouders uit boven de jongens van ’s werelds bekendste boyband, die met nietszeggende teksten de tienermeisjes wel aan het gillen kregen.

Eenmaal werden Tan en zijn publiek opgeschrikt door een ‘gekkie’ die de studio binnen wist te dringen en op tafel sprong terwijl hij onverstaanbare dingen riep. Veel reuring werd er niet aan gegeven, niemand raakte gewond.

Wat opvalt: veel emotie aan tafel bij Tan. Ze zijn openhartig en schromen niet emoties te tonen. De tranen vloeien rijkelijk, soms kan Tan het zelf amper droog houden.

Onze selectie van RTL Late Night in 2014 (in willekeurige volgorde):

Wouke vs. Robbie 
De head-to-head confrontatie tussen Onno Hoes-exposer Robbie Hasselt en gerenommeerd journalist Wouke van Scherrenburg ligt nog vers in het geheugen. Hasselt was dapper genoeg om na zijn smakeloze undercoveractie voor PowNews (waarmee hij het aftreden van toyboy-liefhebber, ex van Albert Verlinde en nu dus ook (bijna) ex-burgemeester Onno Hoes inzette) bij RTL Late Night aan te schuiven om zijn verhaal te doen. En die hadden ook Van Scherrenburg uitgenodigd. Waar Tan de kritische vragen zoveel mogelijk uit de weg ging, greep de oud-verslaggever van de NOS Hasselt bij zijn lurven. Van Scherrenburg begint de afstraffing met ‘dit is zo ontzettend respectloos, ik vind het ‘sick’’, om vervolgens geen spaan van de jongen heel te laten.

Topartiest Pharrell 
Dat Pharrell Williams te gast was, daar kon niemand omheen. Het volkslied van de wereld ‘Happy’ tot zijn levensinstelling werden besproken en de wereldberoemde zanger toonde zich nederig – het was onmogelijk de man niet sympathiek te vinden. Het mooiste moment kwam echter toen Williams werd verrast door RTL Late Night. Op de begrafenis van de jonge Dennis werd het nummer ‘Happy’ gedraaid omdat hij een vrolijke jongen was en zo moest worden herinnerd. De vrienden van Dennis benaderden Williams, die tot ieders grote verrassing een videoboodschap stuurde naar de ouders van de overleden jongen. In de uitzending zaten de ouders van Dennis, als verrassing voor Pharrell. De zanger raakte hier zichtbaar van geëmotioneerd.

Eindelijk succes voor Ilse
De volgende kandidaat voor het Songfestival heeft net naar nummer gepresenteerd: Trijntje Oosterhuis gaat met ‘Walk Along’ proberen het succes van Anouk (die het nummer heeft geschreven) en The Common Linnets te evenaren. Vorig jaar werden Ilse de Lange & Waylon, The Common Linnets voor de gelegenheid, tweede op het Europese muziekfestival. Vooraf was iedereen kritisch, maar na de hoge notering draaide heel Nederland om. Ook internationaal werd het duo gelauwerd. Vooral dat laatste raakte Ilse, die al zo vaak heeft geprobeerd het buitenland te veroveren. De nuchtere en altijd goedlachse Twentse vertelt aan tafel bij Humberto hoe ze jarenlang met haar albums ‘liep te leuren’ en dat ‘het zo mooi is man’ dat ze nu wel die erkenning krijgt.

De tranen van Humberto
Humberto Tan is professioneel, geëngageerd en altijd uiterst vriendelijk. Zelden valt hij uit zijn rol als goedgemutste gastheer. Maar toen documentairemaker Maurice Lede langs kwam om te praten over zijn laatste project over de SLM-vliegramp, waarbij in 1989 in Suriname 178 passagiers omkwamen, kreeg Tan het te kwaad. De beelden van de herdenkingsdienst raakten een gevoelige snaar bij de presentator, die veel ‘jongens van toen’ kende. “Ik had niet gedacht dat dit me nog zo zou raken eigenlijk, want het is zo lang geleden”, aldus een geëmotioneerde Tan.

Vermiste studenten
De vermissing van Lisanne Froon en Kris Kremers in Zuid-Amerika houdt Nederland dit jaar maanden in zijn greep. In mei worden de meisjes ruim een maand vemist. De ouders hopen dan nog op een veilige terugkeer, vertellen ze in RTL Late Night. Inmiddels weten we beter: de twee studenten zijn omgekomen. Het gesprek in de talkshow van Tan is daarom des te schrijnender. De wanhoop en het verdriet staat getekend in de gezichten van het viertal.

Bekijk ook: de vijf meest spraakmakende gesprekken van DWDD in 2014.