Spring naar de content

Cultuuragenda: 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden, Willem Jeths, Cinderella

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die de moeite van een bezoek waard zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

> 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden
In de Kunsthal in Rotterdam is vanaf zaterdag 20 december 2014 de historische tentoonstelling Tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden te zien. Een collectie van honderden prenten, tekeningen, foto’s, kaarten en affiches uit de Rotterdamse Atlas van Stolk toont het leven van alledag in ons kleine kikkerlandje. Atlas Van Stolk is de naam van de verzameling die laat zien hoe de Nederlander de afgelopen twee eeuwen leefde en leerde naar zichzelf te kijken. De collectie is in 1835 opgezet door de Rotterdamse houthandelaar Abraham van Stolk. Het is een van de grootste beeldcollecties van ons land en bestaat uit plusminus een kwart miljoen afbeeldingen. De expositie toont het verleden en zet dit af tegen het heden: de beelddragers van toen tegenover die van nu. Hoe veranderde Nederland na 1950 nadat het land er eeuwenlang min of meer hetzelfde uit had gezien?

De tentoonstelling is tot en met 8 maart 2015 te zien in de Kunsthal in Rotterdam.

writetobytes_cms

> Willem Jeths
De 55-jarige Willem Jeths mag zich sinds vorige maand Componist des Vaderlands noemen. Naast een Dichter des Vaderlands, een Denkers des Vaderlands en een Fotograaf des Vaderlands nu dus ook een componist. Wat we van hem kunnen verwachten? Jeths, die vindt dat hij onder meer de taak heeft om de hedendaagse klassieke muziek een gezicht te geven, zei vorige maand in een interview met de Volkskrant dezelfde taak te hebben als de andere Dienaars des Vaderlands: “Deel van mijn taak zal ook zijn op belangrijke gebeurtenissen te reageren, zoals de geboorte van een prinsesje of een nationale ramp. Zelf ben ik geen typische miniatuurcomponist, maar het kán wel.” Op zaterdag 20 december speelt het Radio Filharmonisch Orkest in het Concertgebouw in Amsterdam alvast nieuw werk van onze nationale componist.

Nieuw werk van Willem Jeths, de Componist des Vaderlands. Concertgebouw, Amsterdam. Grote Zaal. 15:15 – 16:25 uur. Kaartjes vanaf €31,00.

> Cinderella
Assepoester is al eeuwenlang een van de populairste verhalen ter wereld. De gerenommeerde choreograaf Christopher Weeldon nam het oeroude sprookje als uitgangspunt voor een eigentijds, filmisch balletspektakel. Voor de choreografie van Cinderella won hij al de prestigieuze Prix Benoise de la Danse, ook wel de ‘Oscar van de dans’ genoemd. Weeldon liet zich inspireren door het verhaal van de gebroeders Grimm (‘poëtischer dan andere versies’) en door de rijkdom en gelaagdheid van Sergej Prokofjevs gelijknamige balletmuziek. Samen met de Amerikaanse toneel- en scenarioschrijver Craig Lucas voegde Wheeldon bovendien tal van nieuwe elementen toe. Voor deze voorstelling werkt Het Nationale Ballet samen met het San Francisco Ballet.
Geen zin om naar het theater te gaan? Hier is een registratie van de voorstelling te zien.

Cinderella. Nationale Opera & Ballet, Amsterdam. Te zien tot en met 1 januari 2015. Toegangsprijzen vanaf €15,00.

Onderwerpen