Spring naar de content

Een week van onverwachte toenaderingen

De wereld leek deze week in brand te staan. Er de gijzeling in Sydney, die kort daarna opgevolgd werd door een drama op een school in het Pakistaanse Peshawar, waarbij meer dan honderd mensen, voornamelijk kinderen, omkwamen door een groep gewapende gekken, ook bekend als de Pakistaanse Taliban.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Maar dit verschrikkelijke incident bracht ook een onverwachte ontwikkeling met zich mee. Buurland India, sinds jaar en dag gezworen vijand van Pakistan, toonde massaal solidariteit met de Pakistanen. Onder anderen door de hashtag #indiawithpakistan trending te maken op twitter werd medeleven getoond met de buren aan de andere kant van de grens.

Deze kleine blijk van verzoening was niet de enige opmerkelijke handreiking die deze week. Misschien nog historischer was de uitspraak die de Amerikaanse president Obama deed, over een normalisering van de relatie met Cuba.

Na ruim vijftig jaar van spanningen, een bijna-kernoorlog en wat invasiepogingen hier en daar, lijkt het tij gekeerd. Sinds de fragiele Fidel Castro de macht in 2008 overdroeg aan zijn jongere broer Raúl, is het Zuid-Amerikaanse eiland sowieso een wat gematigder beleid gaan voeren.

En nu lijkt ook de Amerikaanse regering overtuigd van het herstellen van diplomatie tussen de twee voormalige kemphanen. Amerika besloot in 1961 haar ambassade in Havana te sluiten, en sindsdien was er nauwelijks dialoog (buiten oorlogsretoriek) tussen de twee landen. Obama benadrukte wel dat het vergruisde handelsembargo niet opgeheven kan worden door hem, maar dat het Congres daarover moet stemmen. Hij stelde voor om dit in het Congres ter discussie te brengen.

Met de inspirerende woorden ‘Somos todos Americanos’ (Wij zijn allemaal Amerikanen), die bovendien doen denken aan Kennedy’s ‘Ich bin ein Berliner’ sloot het Amerikaanse staatshoofd zijn verzoeningsspeech af. In Cuba en omliggende landen werd goedkeurend gereageerd op de toenadering van Amerika. Het Venezolaanse staatshoofd Maduro noemde het een ‘noodzakelijk en moedig gebaar’.

En hoewel er nog geen concrete plannen zijn dat Barack en Raúl samen aan een terrasje in Havana gemoedelijk genieten van een Cohiba-sigaar en een glas Cuba libre (Amerikaanse cola gemengd met Cubaanse rum), zijn deze eerste stappen hoopgevend. Obama sluit een bezoek aan Cuba niet uit, en hoopt dit ook te doen voordat hij in 2016 het veld zal ruimen.