Spring naar de content

De 5 opmerkelijkste Kamermoties van 2014

Nu de Kamer de rest van het jaar geniet van een welverdiende kerstvakantie is het hoog tijd om de motie-oogst van het jaar eens onder de loep te nemen. HP/De Tijd zette de vijf meest opmerkelijke moties voor u op een rijtje waarvan u gehoord moet hebben!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matthias Pauw

5. Telefoonboek
Wist u dat dit jaar de doodsteek is uitgedeeld aan het oude vertrouwde telefoonboek? Op 1 juli van dit jaar dienden VVD en PvdA een motie in om de wettelijke verplichting tot het maken van een telefoonboek uit te faseren. Alleen het CDA zag het niet zitten, de overige Kamerleden waren net zo verbaasd als u dat het telefoonboek nog bestond en stemden juichend in. Motie aangenomen.

4. Het bruine goud
Een zalige motie van de hand van Dion Graus op 16 april. Het PVV-Kamerlid vroeg de regering “ontlasting van landbouwhuisdieren niet langer aan te merken als een afvalstof maar als een zeer waardevolle bouw-, energie- en grondstof rijk aan schaarse fosfaten.” Aanleiding hiervoor is de groeiende angst voor een fosfatentekort in de landbouw. Het verzoek kon slechts op steun rekenen van zijn eigen fractie ondanks een gloedvol betoog in de Tweede Kamer.

Wil de staatssecretaris in overleg gaan met de sector, zodat we af kunnen stappen van de term “mestoverschot” en daar “het bruine goud” van kunnen maken door te beginnen met fosfaatopslag en fosfaatbanken voor de toekomst?

 

3. Ballonnen
Mocht u in de veronderstelling verkeren dat onzinnige regeltjes vooral uit Brussel komen, dan komt u bedrogen uit. Op 9 december nam de Kamer een motie aan van de dierenpartij die de regering oproept actief het oplaten van ballonnen te ontmoedigen. U wist het misschien niet, maar al die keren dat u een ballonnetje opliet droeg u lachend bij aan de plastic soep in de wereldzeeën. Je gaat je haast afvragen of wij in dit land überhaupt problemen hebben…

2. Christenunie steekt stokje voor Brexit
Nou ja, niet echt. De Kamer stemde in meerderheid tegen de motie van het CU-Kamerlid Segers die de regering opriep zich sterk te maken in Europa om het Verenigd Koninkrijk bij de club te houden. Eeuwig zonde natuurlijk, de Britten zijn er immers gek op als ze uit Europa van stemadvies worden voorzien.

1. Sharia alleen invoeren met staatsgreep
Veruit de meest bizarre motie van het jaar is een geesteskind van Pieter Heerma (CDA). Zijn anti-Shariapartijenvoorstel kan voorlopig niet op een Kamermeerderheid rekenen, maar het kabinet liet toch al weten de mogelijkheden te onderzoeken. Om de democratische waarden te verdedigen stelt het CDA voor om ze collectief in de uitverkoop te zetten door partijen te verbieden die op democratische wijze de Sharia in willen voeren. Het CDA is vóór democratie, zolang de meerderheid van het volk het op grote lijnen maar met het CDA eens is. Het resultaat is dat als je de Sharia wil invoeren, je dat alleen nog maar kan doen via een staatsgreep. Dat lijkt mij een vreemdsoortige aanmoediging.