Italiaanse maffia vindt nieuwe melkkoe in immigranten

Op 3 december jl. onthulde de Italiaanse politie de ontdekking van een maffia-netwerk in Rome dat miljoenen euro’s onttrekt uit programma’s die bedoeld zijn om vluchtelingen op te vangen. De frauduleuze praktijken zouden worden uitgevoerd door een organisatie die bij de Italiaanse autoriteiten bekend staat als de ‘Mafia Capitale‘ en waarvan contacten tot in de hoogste regionen van de lokale overheid reiken.

Tot de meer dan 100 personen die thans in relatie met de zwendel worden onderzocht behoort ook de voormalige Romeinse centrum-rechtse burgemeester Gianni Alemanno. Hij zou naar verluidt € 40.000 hebben ontvangen van een criminele organisatie onder leiding van Massimo Carminati, een voormalig lid van de extreem-rechtse terreurgroep NAR. Uit afgetapte telefoongesprekken van Carminati’s rechter hand Salvatore Buzzi blijkt dat de georganiseerde misdaad drugs en fraude met afvalmanagement of recycling niet meer aantrekkelijk genoeg vindt: “Heb je enig idee hoeveel ik verdien aan deze immigranten?…. Onze omzet komt van zigeuners, het huisvesten van hen en van migranten…. Drugssmokkel is niet zo winstgevend…” zou Buzzi in de onderschepte telefoongesprekken hebben beweerd. In diezelfde gesprekken beweert Buzzi dat de omzet die met de immigratiecentra is behaald over het afgelopen jaar € 40 miljoen bedraagt.

De opdrachten voor de huisvesting zou de Mafia Capitale zich verschaft hebben met chantage, steekpenningen en afpersing. En volgens het Italiaanse nieuwsagentschap Ansa heeft niet enkel ex-burgemeester Gianni Alemanno zich om laten kopen. Ansa meldt dat een kabinetssecretaris van de voormalige centrum-linkse burgemeester Walter Veltroni de immigratiezwendel heeft gecoördineerd. Maar volgens de Britse krant The Independent staat ook Italo Walter Politano onder verdenking. Politano is de Romeinse crimefighter die de wijdverspreide corruptie in de stad aan moet pakken. Eerder dit jaar bleek dat de Romeinse boekhouding een gat van € 20 miljoen liet zien, te wijten aan decennia van ondeskundigheid en corruptie.

De fraude met asielzoekerscentra viel al enkele jaren geleden op, toen een speciale commissie van de Italiaanse senaat -belast met de bescherming en promotie van mensenrechten- constateerde dat de huisvestingsstandaard voor asielzoekers in Italië over de jaren achteruit ging. In 2011 was er voor het eerst sprake van een waargenomen aanzienlijke verslechtering van de accommodatiestandaard. In 2012 en 2013 zou volgens de commissie sprake zijn geweest van een nog verdere verslechtering.

Uiteindelijk werd de situatie zo schrijnend dat rechtbanken in Duitsland uitzettingen naar Italië opschortten vanwege het “risico dat asielzoekers liepen dakloos te worden en de kans op een leven onder het bestaansminimum”, aldus de Commissaris voor mensenrechten van de Raad voor Europa. Italië kreeg al meermaals kritiek van onder meer Amnesty International, vanwege de voortdurende discriminatie van Roma en Sinti, die hun recht op onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg en werk met voeten getreden zien.