Spring naar de content

Keukenrecept voor een aarde

Astronomen van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics goten de ingrediënten en processen die leidden naar de leefbare planeet die wij aarde noemen in een keukenrecept. Hun onderzoek suggereert bovendien dat dit recept niet zo uniek is als we denken, aangezien exoplaneten in verafgelegen sterrenstelsels dezelfde keukenregels lijken te volgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door EOS Wetenschap

Ingrediënten
– 1 beker magnesium
– 1 beker silicium
– 2 bekers ijzer
– 2 bekers zuurstof
– ½ theelepel aluminium
– ½ theelepel nikkel
– ½ theelepel calcium
– ¼ theelepel zwavel
– Een scheutje water geleverd door asteroïden

Bereiding
Mix alle ingrediënten in een kom, rol het geheel tot een bal en plaats die netjes in de leefbare zone rond een jonge ster. Verwarm tot het mengsel een gloeiendhete witte bal wordt. Bak voor meer dan een paar miljoen jaar. Laat de bal terug afkoelen tot de kleur wijzigt van wit over geel naar rood en er uiteindelijk een goudbruin korstje wordt gevormd. Nu zou de bal geen licht meer mogen geven. Overgiet met een scheutje water. Kruid met een mengsel van organische elementen. De bal zal nog wat krimpen door ontsnappend stoom en de vorming van wolken en oceanen. Laat opnieuw een paar miljoen jaar rusten. Als u geluk heeft verschijnt daarna een dun laagje met leven op het oppervlak van uw nieuwe planeet.

Onderwerpen