Spring naar de content

Robots kunnen nu ook al beter pokeren

Op 3 mei 1997 namen de robots de wereld over. Op schaakgebied welteverstaan. Op die dag werd Garri Kasparov, volgens velen de grootste schaker aller tijden, verslagen door schaakcomputer Deep Blue. Kasparovs schaakknobbel was niet opgewassen tegen een stuk verfijnde technologie dat 200 miljoen zetten per seconde kon berekenen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Maar ook het pokerspel is niet meer veilig voor the rise of the machines. IT-wetenschapper Michael Bowling van de University of Alberta in het Canadese Edmonton creëerde samen met de Finse software-ontwikkelaar Oskari Tammelin een computerprogramma dat een ‘eerlijk’ pokerspel feilloos kan winnen.

Dat betekent dat de robot u er dus uit kan bluffen, en dat lijkt een typisch menselijk onderdeel van het spel, dat moeilijk (zo niet onmogelijk) te imiteren is. Maar volgens de ontwikkelaars van de software, die heads up limit hold ’em (HULHE) genoemd is, ligt het een klein beetje anders.

Het blufgedeelte van poker is namelijk een onderdeel van de theorie van het spel. Volgens de makers kan een computer precies berekenen hoe vaak en wanneer het programma moet bluffen om de beste resultaten te bereiken. Natuurlijk zit er ook een flinke dosis geluk aan ieder pokerspel, maar Bowling en zijn team hebben bewezen dat HULHE op de lange termijn altijd wint.

De marge waarin de computer verslagen wordt door iemand die ontzettend bedreven is in het pokerspel is er zeker, maar die marge is enorm klein. Het pokerspel lijkt daardoor dus ook onderworpen te zijn aan de opkomende artificiële intelligentie. Maar geen paniek: vooralsnog worden robots niet toegelaten in Holland Casino.

Onderwerpen