Ruslands Ark van Noach: databank moet DNA van alle wezens op aarde opslaan

Rusland investeert 1 miljard roebel in een ambitieus project om het DNA-materiaal van alle organismen ter wereld te verzamelen. De Staatsuniversiteit van Moskou stelt 1 miljard roebel (14 miljoen euro) beschikbaar voor de realisatie van het project.

De DNA-bank – die gevestigd wordt op een terrein van 430 vierkante kilometer op de campus van de universiteit – zal het DNA van alle levende wezens op aarde bevatten én het DNA van uitgestorven soorten. De Russische Ark van Noach moet in 2018 gereed zijn.

Volgens de rector van de Staatsuniversiteit, Viktor Sadivnitsjy, moet de installatie het mogelijk maken om met behulp van cryopreservatie cellen te bewaren die in staat zijn zich te reproduceren.

Ook elders in de wereld wordt gewerkt aan soortenbanken. Op het Noorse Spitsbergen bevindt zich de Wereldzaadbank, een project dat de bioviversiteit moet garanderen. Grofweg 1300 kilometer van de Noordpool verwijderd liggen daar bijna een miljoen soorten zaden opgeslagen, diep onder de grond, bij een temperatuur van -18 graden Celsius.

In Groot-Brittannië werken de Zoological Society of London, het Natural History Museum en de University of Nottingham aan de Frozen Ark. Dit project bevat 28.604 bevroren DNA-monsters, waarvan zo’n 7000 afkomstig van bedreigde diersoorten. Het project heeft als doel het verlies van genetische variatie tegen te gaan.