Spring naar de content

Wordt de Bitcoin in 2015 net zo’n slechte belegging als in 2014?

Het gehypte nieuwe, alles en iedereen veranderende, betaalmiddel dat onder de naam Bitcoin ons traditionele financiële stelsel zou bedreigen leverde hijgerige goedgelovigen in 2014 een flinke klap op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

In november 2013 kwam de koers – in dollars – heel even boven de 1200 en voor zover er adviezen werden gegeven: je moest ze liever vandaag dan morgen kopen. Die verhalen hoorde ik tandenknarsend aan want ik kende mensen – vrienden zelfs – die me er al veel eerder in wilden praten, toen de koers nog eerder in dubbeltjes en kwartjes noteerde.

Maar ik was cynisch en dat ben ik gebleven, de paranoia die mij als belegger altijd al achtervolgt kan ik ook niet voor de Bitcoin loslaten. Ook al accepteren inmiddels grote bedrijven het als betaalmiddel. Ik begrijp niet eens hoe ze het risico van de enorme koersfluctuaties afdekken. Verkoop je vandaag een pizza op een koersniveau van ruim $ 300,- per Bitcoin, morgen – als dat geld in jouw portemonnee zit – kan het zomaar $ 200,- zijn.

Inmiddels zijn we ruim een jaar na het tot dit moment hoogste punt – die ruim $ 1.200,- – en al schrijvend is het zo goed als onmogelijk de koersbewegingen te volgen. Toen ik vanochtend de koers nakeek – noem het beroepsdeformatie – ging het om ruim $ 200,-. Kijk ik nu, dan gaat het daar weer om maar een half uur geleden (9:30 uur) was het $ 185,-.

Wie een jaar geleden instapte betaalde ruim $ 900,-, op 31 december j.l. was de koers $ 313,-. Dan had je nog beter in roebels kunnen zitten. Maar – en het jaar is nog jong – ook in 2015 is er al weer zo’n dertig procent van af.

En dan heb ik het nog niet over de fraude, de faillissementen en sowieso vaak moeizame momenten die een bezitter beleefd als-ie z’n geld er uit wil halen.

Geld is alleen maar geld als je er altijd en overal over kunt beschikken en mee kunt kunt betalen. Dat gaat met de Bitcoin nog wel even duren, als het al zover komt.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.

Onderwerpen