Hoe 5.000 jihadisten voor de grootste terreurdreiging sinds 9/11 zorgen

De aanslag op Charlie Hebdo, twee doden bij de grote anti-terreuractie in België, Joodse scholen die gesloten blijven uit angst voor een aanslag, verhoogd dreigingsniveau, aanhoudingen bij een anti-terreuractie in Berlijn. Volgens Europol is het nog maar het begin van wat ons te wachten staat.

Europa wordt geconfronteerd met de grootste terroristische dreiging sinds 2001, met tussen de 3.000 en 5.000 Europeanen in jihadistische gelederen, zo wist de directeur van de Europese politiedienst Europol afgelopen afgelopen dinsdag te melden. Europol-hoofd Rob Wainwright beantwoordde vragen in een commissie van het Britse Lagerhuis en wist te melden dat we te maken hebben met een groot aantal vooral jonge mannen die de mogelijkheid hebben om terug naar Europa te komen. “Ze hebben de intentie en de mogelijkheid om aanvallen uit te voeren zoals we die vorige week hebben gezien in Parijs´´, aldus Wainwright.

Overigens geeft Europol aan slechts over de namen van 2.500 van de Jihadistische strijders te beschikken, wat betekent dat een groot deel nog onder de radar opereert en dus buiten schot van de opsporingsdiensten verkeert. In Nederland wordt het aantal jihadgangers door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid geschat op 160, in België over de 250. Dat was echter in november van afgelopen jaar en toen al was er ongerustheid over de plotselinge toename van het aantal geradicaliseerde jongeren. Het werkelijke aantal kan daardoor inmiddels alweer hoger liggen. Diverse deskundigen vermoeden zelfs dat het werkelijke cijfer tussen de 300 tot maximaal 500 personen ligt. Dit omdat de familie van de jihadisten het vertrek vaak steunt en het verzwijgt.

“Terwijl veiligheidsdiensten in Europa terecht de focus leggen op buitenlandse strijders die terugkeren uit Syrië en Irak, laten de gebeurtenissen in Parijs zien dat er ook een duidelijke dreiging uitgaat van slapende netwerken”, zegt Wainwright. En Syrië en Irak zijn niet de enige plaatsen waar de Europese buitenlandse strijders radicaliseren. Volgens Europol gaat de focus ook steeds meer naar andere conflictgebieden in Afrika en op het Arabische schiereiland. Gevraagd naar zijn inschatting van het dreigingsniveau voor Europa, zei Wainwright dat de waarschijnlijkheid op een terreuraanslag groter is dan ooit. “Om het in context te zetten, het is zeker de meest ernstige terroristische dreiging sinds de aanslagen in de Verenigde Staten op 9/11.”

In België zijn de autoriteiten er in ieder geval niet gerust op. Het land telt 101 jihadstrijders die al zijn teruggekeerd uit Syrië en daarmee is de dreiging nooit geweken, ook al zijn niet al die terugkeerders even gevaarlijk. De veiligheidsdiensten zouden gisterenavond al nieuwe bedreigingen hebben ontvangen in Brussel. Dat is de reden waarom het antiterreurorgaan Ocad ook na de huiszoekingen het nodig achtte het dreigingsniveau voor heel het land te verhogen naar niveau 3 (op 4), in plaats van alleen voor de politie- en gerechtsgebouwen.