Spring naar de content

Verslaafden aan Milka en Toblerone zwaar gestraft door Zwitserse centrale bank

Gisterenochtend kwam de Zwitserse centrale bank met een besluit dat de aandelenbeurzen wereldwijd in een duikvlucht deed belanden, in elk geval voor even. Onze eigen AEX, bijvoorbeeld, opende de dag vrolijk met een plus van zo’n procent maar stond niet veel later ruim 1,5 procent in het rood vanwege het Zwitserse gedoe. Om het allemaal nog manischer te maken: de AEX sloot rond 17:30 uur gewoon weer met ruim 1,6 procent winst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Wat is er aan de hand? De Zwitserse centrale bank liet z’n eigen frank vallen hoewel dat gezien de extreme waardestijging van de munt direct na dat besluit in feite een eufemisme is. In 2011 stond de concurrentiepositie van Zwitserland zwaar onder druk vanwege een internationaal veel te dure Frank. Ik schreef daar in 2012 ook een column over, mede gebaseerd op mijn ervaringen als toerist. Die column kunt u hier nog eens lezen maar als u daar geen zin in heeft hieronder het voor de sinds gisteren bestaande situatie relevante deel:

 De Zwitserse centrale bank greep in en verkocht en masse Franken om de koers te drukken. Ze liet ook er geen onduidelijkheid over bestaan dat ze vooralsnog wilde dat één euro voortaan tenminste 1,20 Zwitserse Frank waard zou moeten zijn. Tot nu toe verdedigt ze dat standpunt succesvol maar het kost heel veel geld. En het roept de vraag op hoelang een klein land als Zwitserland kan ingrijpen in internationale financiële markten die in Franken willen vluchten?

Ik beleef er geen plezier aan met mijn gevoel gelijk te hebben gekregen want ik ben een fan van het land, ik vind ze daar dapper en innovatief, no nonsense.

Inmiddels heeft Zwitserland tot 85 procent van zijn Bruto Binnenlands Product aan Euro’s op zijn balans staan, een onhoudbare situatie. Franken werden gedumpt om de waarde te drukken, Euro’s werden er mee gekocht. Met de tegenover de dollar al maar dalende waarde van de Euro’s en een Mario Draghi die volgende week waarschijnlijk nog eens een flinke ruk aan het stuur zal geven worden de vooruitzichten voor de gewenste lage koers van de frank er niet beter op. Enorme valutaverliezen dreigen, de Zwitserse Centrale Bank kan zijn jaarlijkse dividend aan de kantons al niet meer uitkeren.

Wat u er niet erg aan zult vinden is dat rijke Russen, die miljarden stallen in het veille Zwitserland, inmiddels daar voor moeten betalen: ze krijgen een zwaar negatieve rente. Dat was al zo maar gisteren verlaagde de centrale bank zijn rente verder naar minus 0,75 procent, de commerciële banken zullen daar nog wel wat op gooien.

In een aantal voormalige Oostbloklanden komen honderdduizenden gezinnen met een eigen huis in problemen, dat financierden ze met Zwitserse leningen die van de ene dag op de andere 15 procent in hoofdsom en maandlast duurder werden.

Op de Zwitserse effectenbeurs daalde het aandeel Swatch en Richemont – het overkoepelende merkhuis van onder meer Cartier – met 15 procent. In Nederland leverde DSM – met meerdere vestigingen daar en actief met vitamines op de Zwitserse markt – een ongekende 9 procent in.

Maar ook u en ik ontspringen de dans niet. In een toch al gespannen markt voor cacao incasseren wij in onze dagelijkse consumptie van prachtrepen als die van Milka en Toblerone binnenkort ook gevoelige klappen. Ik zou zeggen: hamsteren!

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.

Onderwerpen