Spring naar de content

België vreest vloedgolf aan Nederlandse studenten

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Het steeds grimmiger wordende studieklimaat in Nederland heeft voor België ingrijpende gevolgen. Belgische universiteiten vrezen een enorme toename aan inschrijvingen van Nederlanders, zo schrijft De Standaard.

Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met de bezuinigingen op het studiebeurzensysteem zullen veel meer studenten een lening moeten aangaan om hun studie te bekostigen (verkocht als het ‘sociaal leenstelsel’). Dat betekent dat het aantal Nederlandse studenten in België, dat toch al fors is, in de toekomst flink vermoedelijk flink zal toenemen. “Ik maak me echt zorgen’, zegt rector van de Universiteit Antwerpen Alain Verschoren. Op zijn universiteit is al één op de tien studenten Nederlands.

“Het Vlaamse hoger onderwijs is nu al aantrekkelijk voor Nederlandse jongeren. Het ligt vlakbij, er wordt in hun taal gedoceerd en het is heel betaalbaar. Zelfs met de verhoging van het inschrijvingsgeld vanaf volgend academiejaar zijn we nog altijd de helft goedkoper.”

Het grootste bezwaar is dat er simpelweg geen plaats is voor nog meer Nederlanders. “De aula’s zitten nu al vol. De kwaliteit van het onderwijs zal er onvermijdelijk onder lijden.”

Het Nieuwsblad sprak met enkele Nederlandse studenten die al in België studeren om uit te vinden of een overgang van Nederland naar België soepel verloopt. Dat is niet altijd het geval. “Ik heb mijzelf absoluut moeten aanpassen aan de Belgische cultuur en vond het er lastig mijn draai te vinden. Mijn medestudenten waren in het begin zeer terughoudend en leken zich wat van de Nederlanders af te zonderen”, zo vertelt een oud-studente.

“Een sterkere hiërarchie tussen generaties is zowel in de collegezaal als daarbuiten duidelijk merkbaar. Daar heb ik het als Nederlandse moeilijk mee. Dat je als student niet vrijuit kunt spreken viel mij tegen. Ik had het gevoel niet echt in discussie te kunnen gaan met de prof of mijn kotbaas doordat dit als onbeschoft werd bestempeld. Anderzijds is dit ook goed omdat het er in Nederland soms wat te ‘los’ aan toe gaat.”

Naast deze problemen is het slagingspercentage van Nederlandse studenten in België, ondanks dat er geen verschil in taal is, een stuk lager. Bij de Universiteit van Antwerpen wist 45 procent van de Nederlanders alle studiepunten in het eerste jaar te halen, terwijl dat percentage bij de Belgen 65 procent bedroeg. Het is dus maar de vraag of uitwijken naar de zuiderburen uiteindelijk een verstandige investering is.